Шармантната визия на карнавална Венеция донесоха фотосите на Петър Иванов в Къщата на художниците в Плевен

0
973
Карнавал във Венеция

Шармантната визия на карнавална Венеция се настани чрез фотосите на Петър Иванов в Къщата на художниците в Плевен. Откриването на експозицията се състоя снощи в присъствието на разнородна аудитория, като превес имаха фотографите – професионалисти и любители.

Авторът на впечатляващите кадри посрещна гостите си в подходящ вид – с маска на шут, донесена от карнавала в романтична Венеция, който в момента тече там. Фотосите му показват не само атрактивните маски, които се изработват специално за най-стария карнавал в Европа, а преди всичко очите на хората зад маските. Фотографът ги търси, за да внуши, че маската е нещо особено – тя може да скрие част от личността, но може и да я покаже. „Многопосочни са асоциациите, които будят маските. Самите ние всеки ден имаме поне една маска, с която се явяваме пред света или в средата, в която сме. В днешното време е твърде рисково да бъдеш винаги с истинското си лице, или поне така мислят доста хора. Такива са посланията на изложбата“, коментира уредникът на галерията Татяна Духлинска, която представи автора.

Петър Иванов е икономист по образование и близо 40 години се занимава любителски с фотография. Имал е една самостоятелна изложба и много участия в общи форуми. Той е един от ветераните на плевенския Киноклуб и член на неговия Управителен съвет. Втората му самостоятена фотоизложба е „Карнавална Венеция“ и е посветена на едно от най-колоритните събития в края на зимата в Европа.

Карнавалът във Венеция е ежегоден. Провежда се две седмици преди началото на Великия пост и с него градът посреща пролетта. В грандиозното празненство се включва целият район Венето, Италия, карнавални шествия се провеждат и в Падуа и Верона. Това е един от най-колоритните карнавали в света и най-известният в Европа – с многовековна история. Смята се, че първото организирано събитие е през 1094 г., а през 1296 г. е обявен за официален празник. Специалното производство на маски за него започва през XIII в., като през 1436 г. се формира първата отделна търговска гилдия на майсторите на венециански маски.

Карнавалът е бил най-пищното и чакано събитие до завладяването на Венецианската република от Наполеон през 1797 г. Той започвал с бал, след който били провеждани многобройни тържества, представления, улични спектакли и хазартни игри из целия град. Празненствата траели седмици, дори понякога месеци. Така Венеция си създала име на град, отдаден на забавленията, и се превърнала в място на изкушенията и удоволствията от живота. Традицията повелявала всички участници в карнавала да се дегизират, а това запазвало анонимността и стопявало класовите разичия. Анонимността обаче давала и други възможности – за извършване на престъпления и безразборни флиртове, с което карнавалът си създал твърде лоша рапутация.

За дълъг период празникът би забравен и е възстановен през 1980 г. Центърът на тържествата е площад Сан Марко, на който се издига грандиозна сцена с многобройни спектакли и концерти, а в целия град се провеждат разични изяви. Едно от най-популярните събития е „Полетът на Ангела“ – традиция, при която от върха на камбанарията на „Сан Марко“ се издига и спуска бяла фигура на акробат, представляващ ангела. 

Екзотичният свят на експозицията „Карнавална Венеция“ може да бъде видян в Къщата на художниците (ул. „Димитър Константинов“ 17) в Плевен до 16 февруари.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here