Изложба по повод 552 години от смъртта на автора на печатната преса Гутенберг ще бъде открита в Творителница „О’Писменехъ!“

0
1008
Изложба Йоханес Гутенберг

Изложба по повод 552 години от смъртта на Йоханес Гутенберг – „бащата“ на печатната преса, ще нареди Диян Павлов – Джими в двора на Творителница „О’Писменехъ!“ (ул. „Петко Каравелов“ 8 А) в Плевен. 18 табла показват и разказват за живота и делото на германски златар и основоположник на съвременното книгопечатане, както и за заслугите му за развитието на съвременната цивилизация.

Експозицията е част от голямата изложба „Преди Гутенберг и след това”, която Джими направи през 2018 година в Регионален исторически музей в Плевен. Поводът за нея беше 550-та годишнина от смъртта на този велик човек и глобалната инициатива 2018 година да бъде посветена на него. Изложбата тогава беше единственото събитие, с което България се включи в мащабната кампания. След Плевен експозицията беше експонирана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София и в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.

Желаещите да се срещнат отново с информация за автора на печатарската преса могат да го направят от 3 до 7 февруари от 12 до 17 часа в Творителница „О’Писменехъ!“ . Предвидена е и демонстрация на реплика на Гутенберговата преса, изработена от Диян Павлов – Джими.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here