Сдружение „Духът на Плевен“ представя прекрасната българска писателка от Плевенския край Неда Антонова

0
847
Неда Антонова
Писателката Неда Антонова

Сдружение „Духът на Плевен“ представя прекрасната българска писателка от Плевенския край Неда Антонова. Творческата среща „Призваните да служат: Паисий, Левски и Ботев в книгите на Неда Антонова“ ще се състои на 20 май 2021 г, четвъртък, от 19 часа в ресторанта на хотел „Ростов“. Входът е свободен!
Събитието е част от културния форум Плевенска артсцена „Измерения“, който се организира от Сдружение „Духът на Плевен“.


Във фокуса на вниманието ще е последният й роман „Безмълвие“, разказващ за греховната младост на Паисий Хилендарски. Книгата води читателя по неподозирани пътеки и дава отговори на въпросите какво знаем за автора на „История славянобългарска“, защо бъдещият търговец с кантора във Виена – Петър Банов, ще стане хилендарския монах Паисий, как един въображаем грях насочва съдбата му към неговото предопределение, къде се губят следите му 10 години, как 40 дни безмълвие пречистват душата и съзнанието му и го водят до единение с Бога.

Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек – човек от Бога и за Бога. Жив човек. Чрез пъстрите житейски събития и изпитания Паисий успява да израсне до нивото на мисията си – да върне на един древен, упоен от робство народ, неговата национална памет и предишната му история.

Творческата среща ще засегне литературните образи и на други титанични личности, призвани да служат на българския народ – Левски и Ботев, оживотворени по неподражаем начин от Неда Антонова в романите й „Първият след Бога“ и „Неговата любима“.

За атмосферата на събитието ще допринесат с красиви изпълнения на църковнославянски песнопения артист-хористите от Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, Виолета Велчева, Милена Йотова, Ралица Петрова, Снежана Димитрова, Дани Меса, Роберт Христов, Стелиян Цветанов и Валери Цолов. Диригент е Анелия Дечева.

Божидар Йорданов, студент във втори курс по фармация в плевенския Медицински университет, ще пресъздаде молитвата на Паисий към Бог в минутите на върховно вълнение и смирение, преди да захване своя чутовен труд.

По време на събитието няма да се предлагат книгите на Неда Антонова – романите й могат да бъдат открити в книжарниците. Писателката ще даде автографи на всички желаещи.

Мероприятието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Биография на Неда Антонова

Неда Антонова е родена в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист и редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“.

Автор е на тетралогия исторически романи „Памет“: „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“, „Приют за щастливи“; на трилогия за юноши: „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, на романите „Вино и молитви“, „Вино и сафари“ и др., както и на няколко пиеси.

През последните години излиза трилогията ѝ „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената Преподобна Стойна“ и „Неговата любима“ – за любовта на Ботев и жена му Венета, а през 2017 г. и романът ѝ „Първият след Бога“ – за Васил Левски. В края на 2020 г. в издателска къща „Хермес” излезе от печат романът й „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“, чийто тираж беше изчерпан за по-малко от месец, а по-късно пуснат и втори.

Някои нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски езици. Признатата като жив класик на българската историческа проза писателка е носител на много литературни отличия. Тя е единствената жена, удостоена с наградата „Златен меч“ – за най-добър разказ. Живее със семейството си в Търговище.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here