Пътуваща фотоизложба на БАН гостува на Медицинския университет в Плевен

0
391
Изложба на БАН

Пътуващата фотоизложба на БАН „Българският принос в културно-историческото многообразие на обединена Европа“, която е част от инициатива Европейска седмица в България, гостува на Медицинския университет в Плевен. Тя беше открита официално от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, чл.-кор. проф. Григор Горчев, почетен ректор и директор на Научноизследователския институт, и проф. д-р Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Фармация“, в присъствието на преподаватели и студенти на висшето училище, както и на ученици от града. За младите хора – български и чуждестранни студенти и ученици от Гимназията по туризъм в Плевен, доц. Вълова бе подготвила забавна викторина с въпроси за Европа и Европейския съюз.

Експозицията се организира по инициатива на Регионалния академичен център към БАН – Плевен, съвместно с Медицинския университет в Плевен, които са домакини на събитието, и със съдействието на Научния архив на Българската академия на науките. „Предизвикателството беше и за трите страни, но струва ми се, че резултатът е наистина внушителен. Бих използвала смело думата уникалност, защото културата стои в корените на богатото наследство и история на Европа и играе уникална роля в подобряването на връзките между различните народи на стария континент“, посочи в обръщението си към аудиторията доц. Теодора Вълова.

Чл.-кор. проф. Григор Горчев приветства младите хора с обръщението: „Изключително съм удовлетворен от факта, че откриваме експозицията на БАН с участието на студенти и млади хора, защото те са бъдещето, както на науката, така и на медицината. Никой не е в състояние да спре човешкия прогрес и развитието на новите технологии. Чрез подобни изложби ние съхраняваме духовността, особено в тези бурни времена, а духовността и науката са двигатели на човешкото развитие. Това неслучайно става именно тук, в емблемата на висшето училище – Телекомуникационния център, който от 2008 г. насам ни откроява на картата на Европа и у нас. Чрез своята дейност и нашите ученици и последователи ние доказваме, че наука се прави и извън столицата и че плевенският Медицински университет е средище на научното и новаторско мислене.“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here