Сдружение „Духът на Плевен“ и Плевенската филхармония представят книгата „Полъх от ангели“ на маестро Найден Тодоров

0
716
Найден Тодоров

Сдружение „Духът на Плевен“ и Плевенската филхармония представят книгата с разкази „Полъх от ангели“ на маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония. Интересната среща с автора и неговата първа творба е в рамките на културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ и ще е на 17 септември 2021 г от 18 часа във фоайето на читалище „Съгласие 1869“. Входът е свободен.

Съществуват ли светове отвъд границата на видимата реалност? Има ли сили, чиито превъплъщения са сред нас и притежават способността да направляват живота ни и да проникват в бъдещето? Какви знаци за себе си дават на хората? На тези и други въпроси отговаря авторът, който излиза от обичайното си амплоа на прекрасен музикант и се представя в съвсем нова светлина.

Докато лети в облаците със самолет, пътувайки към следващия си професионален ангажимент, той пуска и въображението си в полет и пише – занимание, което обича от дете, но години наред го практикува за собствено удоволствие. До момента, в който негови приятели не проявяват интерес към творбите му, а един ден му се обаждат с интересно предложение от издателство „Колибри“, в което се ражда това вълнуващо четиво.

В него има вълшебни истории за ангели и роботи, за хора, надарени с умението да коригират събитията, да виждат в бъдещето или да влизат в телата на мъртвите, за да завършат незавършените им важни дела. За учени, сътворили специален серум, който отключва емпатията у хората и така им дава възможност да приключат с болката веднъж завинаги. Вълнуващи са и разказите за древна, магична цигулка, която променя съдбата на музикантите, до които се докосне, и за диригентска палка, която създава неземна музика, като черпи от енергията и живота на своя избраник. Ангелите – тези невидими спътници често ни изправят пред избори, подкрепят ни, проясняват съзнанието ни, провокират ни да вземем по-доброто решение. Те ни напътстват деликатно в този толкова объркан и тревожен свят, но все пак обърнат към светлината.

В качеството си на писател Найден Тодоров впечатлява с въображение, майсторско изграждане на композицията, в която често използва ретроспекцията, изчистения и точен стил на изразяване, полетът на въображението си и динамиката на действието, която е присъща и на природата му. Често творбите завършват с неочакван край, който носи дълбоко удовлетворение на читателя, защото е мъдро и справледливо решение на поставените проблеми. В други от разказите именно финалът дава дълбокото обяснение на всичко случило се в изложението и изцяло променя фокуса на изводите. Обединяващ във всички 13 творби обаче е оптимизмът, че човечеството ще намери правилния подход за решаване на глобалните си проблеми – чрез емпатията, търпимостта, приемането, взаимопомощта, алтруизма, любовта и вярата в една по-висша, добра и творческа същност на човека. А по този не лек път хората винаги ще бъдем подкрепяни от невидими добронамерени същества, които ни изпращат своята ангелска закрила чрез благослова на светлината и интуицията.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here