Сцена под звездите: Плевенската филхармония и Хор “Гена Димитрова” ще зарадват почитателите на операта в Плевен с “Травиата”

0
514
"Травиата" в Ямбол - 26 април 2023
"Травиата" в Ямбол - 26 април 2023

Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен, с диригент Анелия Дечева ще зарадват почитателите на операта в Плевен със спектакъл на “Травиата” от Дж. Верди. Сцената ще е под звездите – в Летния театър в парк “Кайлъка”, а датата на събитието – 27 юни 2023 г., 20,30 ч Билети вече могат да бъдат закупени от касите на Плевенската филхармония. Съорганизатор на проявата е Община Плевен.

В главните роли ще са Пламена Гиргинова (Виолета Валери), Георги Султанов (Алфред Жермон), и Венцеслав Анастасов (Жорж Жермон). На сцената ще се изявят още Милена Йотова (Флора Бервоа), Валери Цолов (маркиз д’Обини), Даниел Меса (виконт Гастон дьо Леторие), Виолета Велчева (Анина), Тихомир Андролов (доктор Гренвил).

Диригент ще е Найден Тодоров, а режисьор – Надежда Христозова.

Преди два месеца – на 26 април, в Ямбол беше представено същото заглавие с диригент Вилиана Вълчева. Спектакълът беше част от Музикалните празници “Златната Диана”, които всяка година се превръщат в значимо събитието не само за града.

"Травиата" в Ямбол - 26 април 2023
„Травиата“ в Ямбол – 26 април 2023 г.

Когато през 1852 г. Дж. Верди вижда в Париж преработения в драма роман на Александър Дюма — син „Дамата с камелиите“ с известната артистка Дош в ролята на Маргарита, той възлага на постоянния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото.

Съдържанието на драмата е предадено в либретото в съкратен вид, като са направени и някои изменения, включително и на имената: Маргарита става Виолета, Арман — Алфред, а операта — „Травиата“ (Травиата на италиански значи безпътна. Това название е добило гражданственост и операта е останала да се нарича „Ла Травиата“ — „Безпътната“, а у нас само „Травиата“).

През ноември 1852 г. композиторът завършва партитурата на операта си „Трубадур“ и веднага се залавя за създаването на „Травиата“. До края на годината голяма част от музиката е завършена. През януари 1853 г. той споделя в едно свое писмо: „Операта за Венеция (“Травиата”) ми създава толкова труд, че едва намирам време за ядене и няколко часа за сън…”

Премиерата на „Травиата“ е на 6 март 1853 г. във Венеция с певицата Донатели в главната роля, но представлението е прието много студено. На следващия ден Верди пише на приятеля си Емануеле Муцио: „Снощи “Травиата” претърпя фиаско. Дали вината е моя, или на певците, ще отсъди времето.“ И действително след това „Травиата“ става най-популярната опера на Верди. Сам Дюма — син признава, че „След петдесет години никой нямаше да си спомни моята „Дама с камелиите“, но Верди я обезсмърти.“

У нас „Травиата“ е една от първите постановки на Оперната дружба. Тя е поставена през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев и режисурата на К. Михайлов – Стоян.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here