Сборник с авторски творби за бандура “Музика на украинската душа” създаде в Плевен украинката Ирина Николова

0
369
Ирина Николова
Ирина Николова

Сборник с авторски творби за бандура “Музика на украинската душа” създаде в Плевен украинката Ирина Николова – бандуристка-вокалистка, преподавател по бандура и вокал и народен майстор на Украйна по тъкачество. Сборникът съдържа вокални и инструментални композиции за бандура, подходящи за обучението на деца от първи до последен клас на музикалните училища. Състои се от 25 произведения, като нотният текст е на 60 страници. Събрани са творби на авторката от нейната 10-годишнина, когато започва да композира и създава своята първа работа “Пинокио”, до днес, като произведенията са групирани по сложност. Бандурата е традиционен украински инструмент, но инструменталните композиции на Ирина могат да бъдат изпълнени и на пиано, а вокалните й творби са достъпни за всички, които се занимават с пеене, пояснява тя.

Сборникът е в електронен вариант и ще се разпространява чрез Интернет, за да стигне до всички бандуристи по света, които проявяват интерес към него. Желаещите да го получат могат да се свържат с авторката на електронната й поща: banduristka2007@ukr.net. “Този сборник е моя сбъдната мечта. Искам моята музика да звучи навсякъде, като се изпълнява от малки и големи музиканти”, сподели за “Духът на Плевен” Ирина Николова. Идеята за създаването на сборника я осенява, след като създава семейство в Плевен през 2017 г. и започва работа в Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Провокирана от своята малка дъщеря Илина, която иска детски песнички, тя решава да събере всички свои композиции на едно място.

Рецензент на сборника е нейната първа учителка по композиция в музикалното училище в Украйна – Марина В. Долгих, която е композитор, музиковед, заслужил артист на Украйна, член на Съюза на композиторите на Украйна, кандидат по история на изкуството, преподавател-методист в Музикалния колеж в град Кропивницки и др. “Марина В. Долгих ми предаде още в детска възраст своята любов към музиката и композицията. И до сега тя ме вдъхновява и мотивира да продължавам”, признателна е за всичко на своята първа учителка по композиция Ирина Николова.

Дует „АнИрина“ – Анна Атанасова (цигулка) и Ирина Николова (бандура) 

Представянето на сборника “Музика на украинската душа” ще се състои пред плевенска публика на 5 декември, от 18 часа, в кафе “Бордо” (ул. Сан Стефано” 14). Ирина Николова и цигуларката Анна Атанасова от Плевенската филхармония – дует „АнИрина“, ще изпълнят както композиции от сборника, така и произведения от украински и световни композитори.

За Ирина Николова

Ирина Николова е многостранно надарена и посветена на изкуството от дете. В живота й от най-ранна възраст има две основни линии – народният инструмент бандура и пеенето, от една страна, и тъкачеството, от друга.

Завършила е Киевския национален университет за култура и изкуство със специалност „Музикално изкуство“ с бандура. След това придобива степен „магистър“ по специалността „Музикална педагогика и възпитание“ в Киевския национален педагогически университет „М. Драгоманов“ и получава квалификация за учител по вокал, музика и художествена култура.

Професионалната й реализация започва пред 2006 г, когато става хористка в оперното студио при Националната музикалната академия „П. И. Чайковски“. От 2007 до 2017 г преподава декоративно-приложно изкуство „Тъкачество“ и бандура и естрадно вокално пеене в училище по изкуство в село Большая Александровка (Киевска област, Борисполски район). Паралелно ръководи кръжок по тъкане на гоблени в Центъра за работа с деца в град Киев. Тя е и дългогодишна певица в Народно-академичната хорова капела „Павел Чубински“. Ирина пее и свири в Трио бандуристи „Заграва“, което печели много конкурси в Украйна и по света. Тя е и композитор на музика за състава.

Живее и работи в Плевен от 2017 г. – тя е артист-хорист в Общински хор “Гена Димитрова” и преподавател по тъкачество в Образователен и йога център “Еделрайз”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here