С юбилейна изложба живопис на Лазар Гатев Къщата на художниците в Плевен приключва творческия сезон

0
597
Лазар Гатев

С юбилейна изложба живопис на Лазар Гатев Къщата на художниците в Плевен приключва творческия сезон. Експозицията е по повод 80-тата годишнина на автора и е ретроспективна. Ще бъде открита на 17 юли 2020 година в 18 часа.

Авторът е плевенчанин. Завършил е средно образование по лозарство и винарство, след това Школа по приложни изкуства, ергономия и дизайн, а по-късно и Школа за управители и бармани към „Балкантурист“.

От 1965 г. до 1989 г. работи като художник приложник – плакат и реклама. Същевременно е и оркестрант в различни формации на „Балкантурист“- Плевен. Баща е на две дъщери, дядо на три внучки и прадядо на един правнук. През 2000 г. се пенсионира.

Участвал е в общи художествени изложби, като има две самостоятелни – през 1974 и 1999 г. Представя свои творби в общи вернисажи в Пловдив, Велико Търново, София, Благоевград и др. Негови картини са притежание на частни ценители у нас и в чужбина.

Носител е на различни професионални отличия, златни и сребърни медали от национални фестивали. От 2002 г. е член на Съюза на ветераните от войните на България – клон Плевен, а от 2007-ма г. е избран за секретар на Областния съвет на организацията.

На 80-годишна възраст той все още помага на по-възрастните ветерани от него. В знак на уважение към дейността му, в чест на 75-та годишнина от победата над хитлерофашизма и в чест на неговата 80-та годишнина, Министърът на отбраната и председателят на Съюза на ветераните в България го награждават с грамоти и медали, връчени му на 9 май 2020 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here