С юбилеен концерт-спектакъл Общински хор „Гена Димитрова“ празнува 25 години от създаването си

0
1017
Юбилеен концерт на Хор

С концерт-спектакъл плевенският Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева ще отпразнува своя 25-годишен юбилей. Събитието е на 29 октомври от 19 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен.

В програмата са включени арии, хорове и ансамбли от опери, оперети и мюзикъли. Солисти ще са Боряна Бешева, Вера Гиргинова, Георги Динев, Георги Султанов и Даниел Меса.

Режисьор на концерт-спектакъла е Георги Динев, а сценограф – Николина Костова-Богданова.

Входът ще е свободен, но е с пропуски с места, които могат да бъдат взети от 26 октомври от касата на ДКТ „Иван Радоев“.

История на Общински хор „Гена Димитрова“

Общински Хор “Гена Димитрова” е наследник на Оперния хор на закритата Плевенска опера „Христо Бръмбаров“. В следствие от споразумение между Министерството на културата и Община Плевен през 1994 г. Плевенската опера е преобразувана в Плевенска филхармония с открита оперна сцена. На 14 януари 1995 г. Община Плевен провежда конкурс за певците от закрития Оперен хор и създава Общински хор.  

Плевенска филхармония и Община Плевен сключват договор за съвместна дейност и реализиране на музикално-сценични произведения в страната и чужбина, в които да участват артистичните формации към общината (Хор и балет). За диригент на Хора е назначен Славей Тинчев, а за корепетитор – Росица Дяковска. В Плевен са реализирани оперите “Набуко” от Верди, “Травиата” от Верди и “Отвличане от Сарая” от Моцарт, “Реквием” от Верди и “Реквием” от Моцарт и много други заглавия.

Диригент – Анелия Дечева, на рояла – Росица Дяковска

До 2003 година Общинският хор участва в многобройни задгранични турнета на Плевенската филхармония с оперите “Бал с маски”, “Трабадур”, “Риголето”, “Аида” и “Травиата” от Верди, “Норма” от Белини, “Кармен” от Бизе,  ”Дон Жуан“ и ”Вълшебната флейта” от Моцарт, “Бохеми”, “Мадам Бътърфлай” и “Турандот” от Пучини, както и с други концертни програми.

От 2004 г. диригент на хора е Диана Русева, а корепетитор – Жанет Русева. Хорът продължава да изнася концертни програми с популярни хорове из опери, ортодоксална музика, хорови произведения от български композитори, обработки на евъргрийни. Участва в турнета на сборни състави, изпълнявайки операта “Норма” от Белини, кантатата “Кармина Бурана” от Карл Орф, “Реквием” от Моцарт и други.

От началото на 2008 г. до момента диригент на Хора е Анелия Дечева, а корепетитор до началото на 2020 г е Росица Дяковска, която, за съжаление, си отива от този свят. Нейна наследница на отговорния пост е Мариана Мирчева.

Мариана Мирчева
Мариана Мирчева

Освен разнообразната си в стилово отношение програма, Общински хор „Гена Димитрова“ представя пред многобройна публика и още няколко оперни заглавия. Съвместно с Плевенска филхармония и Държавна опера Стара Загора  участва в “Кармен” от Бизе с диригент Красимир Къшев и в “Любовен еликсир” от Доницети с диригент Салваторе Чичеро. С Държавна опера Русе жъне аплодисменти с “Травиата” от Верди, “Тоска” от Пучини с диригент Найден Тодоров, „Набуко” от Верди с диригент Георги Димитров и “Севилският бръснар” от Росини.

Със “Симфониета” – Видин и диригент доц. Атанас Варадинов Хор „Гена Димитрова“ участва в “Любовен еликсир”, а с Плевенската филхармония с диригент доц. Христо Игнатов и студенти от Вокалния факултет на Националната музикална академия в София – в “Дон Паскуале” от Доницети.

Съставът реализира множество концерти с Плевенска филхармония, между които с произведенията “Реквием” от Моцарт с диригент Григор Паликаров, “Магнификат” от Албинони с диригент Славей Тинчев, “Глория” от Вивалди с диригент Константин Илиевски. Незабравим спомен в историята на Общинския хор остава и постановката на мюзикъла “Ян Бибиян” от Димитър Вълчев, в който певците от Хора се изявяват и като блестящи актьори за радост на многобройна не само детска аудитория.

Мюзикълът „Ян Бибиян“: в ролята на Ян Бибиян – Ани Иванова, в ролята на дяволчето Фют – Рая Заркова.

Хорът работи съвместно и с други оркестри, като гостува в Шумен, Разград, Сливен, Кнежа, Видин, Ямбол и София. Със “Симфониета” – София и диригент Свилен Симеонов изнася концерти с “Реквием” от Моцарт (в Разград) и Девета симфоният от Бетовен (в зала “България” в София). Концертно изпълнение на операта “Норма” от Белини с диригент Марцио Фулин реализира заедно със Сливенския оркестър. Изнася концертна програма с арии, хорове и ансамбли от опери и оперети заедно със “Симфониета” – Видин и диригент Ивайло Кринчев, а със Шуменския симфоничен оркестър с диригент Славил Димитров реализира концерт с “Реквием” от Моцарт.

Неизброими са многобройните концерти с интересен подбор на произведения в различна стилистика. Знаково е участието на хористите в оперетата „Българи от старо време“ заедно с актьори от ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен и Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Постановката на режисьора Димо Дешев дава възможност на певците, ангажирани със солистични изпълнения, да разгърнат и своя артистичен потенциал, за което получават безкомпромисната положителна оценка на публиката

Останал верен на традициите, които наследява и пази, Общински хор „Гена Димитрова“ не спира да доказва големите си професионални възможности в стиловото многообразие на изявите си, присъства ярко в културния афиш на Плевен и с готовност се отзовава на покани за участия в стойностни музикално-артистични проекти в града или в страната. За високата стойност на професионалните си изяви е оценен многократно от изявени български и чуждестранни музиканти и творци, много от които споделят възхищението си от постиженията на състава не само в лични разговори, но и в специална Книга за впечатения от Общински хор „Гена Димитрова“.

Въпреки сложното време, в което хората на изкуството са особено засегнати и ощетени, Общински хор „Гена Димитрова“ не спира да работи все така всеотдайно и да търси подходящи форми, за да стигне до своята вярна публика, защото творците са убедени, че мисията на изкуството е да храни душите на хората – с тази храна, която е незаменима.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here