С вълнуващ концерт НУИ „Панайот Пипков“ отпразнува 150 години от рождението на патрона си

0
517
НУИ Панайот Пипков

Концертът по повод 150 години от рождението на именития български композитор и творец Панайот Пипков на таланти от едноименното Национално училище по изкуствата в Плевен донесе много радостни емоции на многобройната публика в препълнената зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие 1869” снощи. Празникът, посветен на патрона на елитната плевенска гимназия, започна с тържествено внасяне на знамето и изпълнението на химна на Р България, химна на Европейския съюз и Химна Светите братя Кирил и Методий. В навечерието на 24 май – Деня на българските азбука, просвета, култура и книжнина многоцветие от талант и разнообразни музикални произведения зарадваха ценителите на красивото.

Преподавателката по пиано Елица Славова влезе в ролята на водеща, за да разкаже за жизнения и творчески път на изтъкнатия композитор и да поведе аудиторията на вълнуваща музикална разходка. “150-годишнината от рождението на Панайот Пипков е на 21-ви ноември 2021-ва година, но затрудненията и несигурността от дните на миналата есен отложиха концерта за пролетта, когато се възраждат за живот с нова сила природата, хората, мечтите… Затова в тази празнична вечер ние, преподаватели и ученици, казваме пред своята публика, че не сме забравили 150-годишнината от рождението на нашия патрон. Носим с гордост и тачим името му, което шест десетилетия ярко грее над нашето училище!”, отбеляза Славова.

Прозвуча една от най-популярните песни на Панайот Пипков – „Сладкопойна чучулига“, върху чиято мелодия учениците от V-VІІ клас на специалност „Български танци“ представиха приказна история. Хореограф на младите таланти е Маня Николова, а на рояла акомпанираше Жанета Русева.

Пианистката Елена Христанова с преподавател Олга Иванова изпълни „Ноктюрно“ от „Три пиеси за пиано“ на Веселин Стоянов. Сияна Михова – пиано, и Мира Иванова – флейта, се изявиха с „Пасторал“ от Георги Златев – Черкин – преподавател по клавирен съпровод на талантливите момичета е Силвия Михова.

Габриел Славчев – цигулка, и Детелина Миткова – пиано

Светлин Иванов от класа по класическа китара на Николай Михайлов изпълни „Скерцо“ от Росен Балкански, а Габриел Славчев – цигулка, и Детелина Миткова – пиано, се представиха с красивата пиеса „Севдана“ от Георги Златев – Черкин.

Много аплаузи получи и изпълнението на „Одеса“ от Матю Лорик на Миладин Иванов – ударни инструменти, с преподават Момчил Иванов. Борил Марков – пиано, превърна видението на танца „Танго“ от Вера Баева в реалност – доказаният изпълнител развива дарбата си под ръководството на Антоанета Воденичарова.

Миладин Иванов

Прозвуча песента на попидола Адел „Million years ago“ в изпълнение на Таня Атанасова. Прекрасният съпровод беше на нейния преподавател Милен Македонски – пиано, и на Биляна Лазарова – китара, с преподавател Николай Михайлов.

След първия блок от музикални изпълнения дойде ред на изненадата за учениците и публиката, а именно – голямата награда, която директорът на училището Румен Тодоров връчи на дългогодишната корепетиторка Стефка Крумова за нейната всеотдайност и безкомпромисен професионализъм. След бурните одобрителни аплаузи, в които избухна залата, Стефка Крумова благодари за оказаната й чест и подчерта, че успехите се постигат само в екипната работа, за което е признателна на преподавателите по главни специални предмети.

Директорът Румен Тодоров връчи награда на дългогодишната корепетиторка Стефка Крумова.

Концертът продължи с изпълнение на Китарен ансамбъл на произведението „160 удара в минута“ от Ханс Цимериз из филма „Ангели и Демони“. Диригент беше Пламен Марков. Градусът на емоциите продължи да расте и след изпълнението на „Либертин“ от трио Motion от Ансамбъл “Акордеомания” с ръководител Ценка Тодорова. Вокалният състав „Евъргрийн“, в чието изпълнение прозвуча фолклорната обработка на Стефан Мутафчиев „Седнало е, Гьоре, дос“, също получи одобрението на публиката. Солисти на акапелното изпълнение с диригент Диана Русева бяха Ивана Тодорова и Екатерина Илиева от класа по народно пеене на Елка Недялкова.

Народният хор с диригент Силвия Хайдърска.

Произведението беше и преход към изявите на възпитаници на фолклорния профил на училището. Народният оркестър с диригент Борислав Иванов, Народният хор с диригент Силвия Хайдърска и Вокалният квартет „Елика“ с ръководител Елка Недялкова поднесоха на публиката „Синаговско хоро“, „Замръкнала Станчица“ в обработка на Красимир Кондов и „Иди, дойди, Елено“. След тях се представиха кавалджиите Преслав Стефанов и Ник Цветанов с „Бавна мелодия“, създадена от техния преподавал Владимир Величков.

Емоционалният финалът на концерта беше поставен с „Фолклорна палитра“ с фрагменти от танци на най-изтъкнатите български хореографи и композитори в изпълнение на учениците от V-ХІ клас от специалност „Български танци“. Техни преподаватели са Илиан Илиев, Танушка Арабаджиева, Галина Георгиева и Данаил Цолов.

НУИ Панайот Пипков - Елица Славова
Елица Славова и ученици от фолклорния профил на НУИ „Панайот Пипков“.

Емоционалното събитие завърши с изпълнението на Химна на Кирил и Методий от всички ученици, които се събраха на сцената, и публиката, аплодираща ги на крака.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here