Плевенската възпитаничка Анита Рупова създаде нов безплатен шрифт с българска кирилица за 24 май

0
793
Шрифт на българска кирилица

Плевенската възпитаничка Анита Рупова създаде нов шрифт с българска кирилица по повод 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий и на българските азбука, просвета и култура. Шрифтът се нарича „Азбуки“ и може да се изтегли и ползва напълно безплатно от тук: https://azbukifont.com/.

Зад всяка буква от шрифта стои всеотдайната работа на графичния дизайнер Анита Рупова, която изпитва не само любов към типографията, но и към творенето като процес. Тя е родена на 24 април 1995 година в Белене, където учи до 7-ми клас, а след това развива потенциала си в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Никола Фичев” в Плевен със специалност “Интериорен дизайн”. Приключва средното си образование и заминава за Виена, Австрия, за да следва графичен дизайн и визуална комуникация в престижния държавен колеж Die Graphische, който завършва през 2018 г. Още като студентка започва първите си проекти, един от които е списанието BulArt за ъндърграунд културата в България.

През лятото на същата година се връща в Родината и работи по най-големия си проект до тогава – дипломната й работа на тема “Хората на изкуството”, а през следващата се запознава с плевенската журналистка Силвия Златкова, която я кани да се включи в мащабния проект “реВизията на Севера”. Той представя 100 от най-значимите инвестиционни проекта, които са реализирани през последните 20 години в Плевен, и завършва с голяма изложба на площад „Възраждане“ през октомври 2019 г. След този най-сериозен ангажимент в творческата си биография Анита Рупова започва практика във Виена в онлайн списание за гастрономия, в което остава на работа 10 месеца.

Анита Рупова

В момента е част от столичнoто брандинг студио “Брандли”, което заедно с позитивната онлайн медия Успелите.бг стои зад инициативата за създаване на най-новия шрифт с българска кирилица “Азбуки”.

„Решихме да създадем шрифт с българска кирилица, който да показва кои сме ние като народ. Нашите букви, нашата сърцевина, нашата душа. Защото да си патриот (с И, не с Е) стига много по-далеч от това да закачиш българското знаме на балкона си или портрет на Левски в стаята. Да си патриот е всеки малък ежедневен акт, който показва твоята национална идентичност и вяра във възможностите на хората в България“, споделят от проекта. И добавят: “Във времена, в които все по-малко хора пишат ръкописно на хартия, шрифтовете са новият почерк, който се използва през цялото време. И колкото по-достъпни до всеки един са те, толкова повече се идентифицираме с тях. Като пазители на словото вярваме, че всички трябва да работим срещу омаловажаването на думите. Комуникирайки пълноценно и използвайки българска форма на кирилица, дообогатяваме собствената си душевност, но и заедно допринасяме за запазването на българските букви и думи.”

Защо авторите на инициативата обръщат поглед към българската кирилица? Те поясняват, че на кирилица пишат повече от 12 държави, което прави над 250 милиона души, а повечето шрифтове, които се използват в момента, са предимно руски и украински. И макар че между различните видове кирилица има немалко сходства, всяка има своите особености, които са присъщи само за нея. 

През март 2022 година Министерството на електронното управление предложи всички правителствени сайтове да използват българската форма на кирилица. Повечето кирилизирани шрифтове са руски или украински и макар че си приличат, те далеч не са идентични. Основната характеристика на българската кирилица е, че малките букви са базирани на ръкописната им форма, вместо да се използват умалени версии на големите. Към момента липсва многообразие от шрифтове с българската форма на кирилица, а е важно да се покажат нейната красота и значимост.

„Азбуки е опит за създаване на нещо в духа на традициите, но с поглед напред. Защото миналото е там, за да ни учи как да градим по-светло бъдеще, запазвайки същността си. И ако „и ний сме дали нещо на света“, искаме да покажем, че можем да продължим да даваме. Като започнем от шрифт с българска кирилица, който всеки може да изтегли съвсем безплатно и да знае, че буквите, които излизат от върховете на пръстите ни не само изглеждат български, но са български.“, разказват още инициаторите на идеята.

В този светъл ден за българската духовност те припомнят думите на Светите братя Кирил и Методий: “Аз, знаейки буквите, ще мога да чета, да опозная живота, доброто и злото в него, да обичам, да прощавам, да съм човек.”

А проф. Роже Бернар коментира значимостта на делото на съпокровителите на Европа така: “Спасявайки делото на Св. Св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. …”

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here