С топъл колорит, чувствителност и жизнелюбие е наситена изложбата на Петър Петров в плевенската галерия „РосАрт“

0
470
Петър Петров

С топъл колорит, чувствителност и жизнелюбие е наситена изложбата живопис на Петър Петров в плевенската галерия „РосАрт“. Експозицията събра много почитатели на изобразителното изкуство вчера, когато светът честваше Празника на художника – в Деня на Св. Лука. Журналистката Даниела Дочева представи автора, думи за творчеството и приятелството сподели и плевенският художник Огнян Кузманов, а бизнесменът Васил Антонов и създател на артпространството имаше честта да открие експозицията.

Петър Петров е голям приятел на Плевен – той представя за втори път експозиция в тази зала, не пропуска и участие в Бианалето на малките форми. Художникът е роден в Чирпан. Завършил е прочутата Художествена гимназия в Казанлък с живопис, а после – Великотърновския университет със специалност скулптура. Твори и в двете направления: когато се насити с двуизмерното поле на живописта, потъва в другата творческа сфера, скулптурата, където всичко е обем. Работи в камък, дърво, бронз. При изграждането в обем започва друг тип търсене и на него това му дава разнообразието, от което се нуждае.

Петър Петров живее и работи в Стара Загора. От години е преподавател, като е минал през различни нива на образователната система. Към настоящия момент е асистент по Методика на изобразителното изкуство в Педагогическия факултет на Тракийския университет в града. Преподава и живопис, графика, скулптура и рисунка.

Активна е ролята му и в местния културен живот в качеството му на зам.-председател на представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Има над 10 самостоятелни изложби, двойно повече са участията му в групови изяви с други творци в различни градове на страната. Участва и в над 10 международни пленера. Сред престижните му международни изяви беше и участието му в 36-я Международен салон за живопис и скулптура 2021, който се проведе в Двореца на конгреса в град Вител, Франция, в началото на юли тази година.

Живописните вдъхновения на Петър Петров претвояват вечните теми от живота, каквито са и отношенията между хората. В настоящата изложба в Плевен той представя 42 работи, създадени през последните 5 години. Много от тях са рисувани по време на локдауна, наложен заради пандемията от Ковид – 19. Те носят едни по-философски размисли върху вечните теми от живота, доста по-абстрактни са и са лишени от всякакви елементи на конкретика.

Авторът споделя с платното своите въпроси, търси отговори, запечатва моментните си изживявания, за да ги сподели при първа възможност с публиката. Защото това е крайната цел на изкуството – споделянето, съпреживяването, взаимното обогатяване, естетическата наслада от докосването на душите в един надсетивен и безвремеви свят. Там, където е смисълът.

Впечатляващи са интерпретациите на женския образ в платната му. Жената е мадона, вдъхновителка, само загатваща своето присъствие, тя е дева – чиста и свята, тя е изкусителка.

Тук е и храмът, в който отношенията между мъжкото и женското начало в живота имат своето важно място. Много от творбите на автора са освободени от задръжките на материята, тъй като е отърсил съзнанието си от ограниченията на реалистичното рисуване. Неговият подход дава пък свободата на възприемащия творбите да ги преживее по свой начин. Може да видим, че много от картините му са флуидни и ефирни и загатват само впечатление за нещо. Те не провокират зрителя да търси някакъв разказ, а го насочват към това да използва максимално сетивата си, за да се потопи в един специален свят, който Петър Петров споделя с нас.

Чудесната естетика на произведенията на Петър Петров, която се е доказала многократно във времето, преобрази пространството на галерия „РосАрт“. Желаещите да се потопят в неподражаемата магия на живописта на автора могат да го направят до 7 ноември 2021 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here