С тържествен концерт НУИ „Панайот Пипков“ чества патронния си празник

0
1558
НУИ "Панайот Пипков"

С тържествен концерт Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен ще чества 59 години от създаването си. Събитието ще се състои на 22 ноември от 18 часа в ДКТ „Иван Радоев“.

Историята на Плевенското средно музикално училище започва със заповедта за неговото откриване от 15 април 1960 г., а на 15 септември то отваря врати за своя първи випуск. Година по-късно то приема името на един от апостолите на българската музикална култура Панайот Пипков. Новата самостоятелна сграда по проект на арх. Пантелей Панов се открива на 23 ноември 1968 г. В училището се изучават класически инструменти, акордеон, а от 1966-та и българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура. През 1987 г. се открива специалността народно пеене, а от 2002 г. – народни танци.

Със заповед от 20 септември 2004 г. на министъра на образованието и науката СМУ “Панайот Пипков” получава статут на Национално училище по изкуствата. Година по-късно се въвежда изучаването на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика. От 2014 година се изучава специалността “Поп и джаз пеене”, а от следващата учебна година и специалността “Актьорско майсторство – драматичен театър”.

Пръв директор на Плевенското музикално училище е Иван Свиларов, от 1961 г. в продължение на 34 години на ръководния пост е Божко Шойков, а от 1995 г. – Жечка Димитрова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here