С тъкани гоблени плевенски деца впечатлиха журито на Световния фестивал-конкурс „Звезди излизат на сцената“ в Украйна

0
1502
Гергана Карапанова
Гергана Карапанова

С тъкани гоблени плевенски деца впечатлиха журито на Световния фестивал-конкурс „Звезди излизат на сцената“, който се проведе дистанционно в Украйна. Седемгодишният Венелин Бъчев спечели първа награда в първа възрастова група за гоблена си „Морското дъно“, а десетгодишната Гергана Карапанова беше отличена също с първа награда във втора възрастова група за своя гоблен „Планинско село“. Двете талантливи деца бяха единствените представители на България в категорията „Декоративно-приложно изкуство“. Те се конкурираха с автори от Украйна, Република Того – Африка, Молдова, Мексико, Казахстан и Азербайджан. В конкурса участват 500 деца от 7 държави, които демонстрираха таанта си в категориите „Декоративно-приложно изкуство“, „Хореография“, „Вокал“, „Инструментален жанр“и „Театрално изкуство“.

Венелин Бъчев
Венелин Бъчев
Венелин Бъчев

Венелин и Гергана изучават тъкачество в Детски образователен и йога център „Еделрайз“ в Плевен, а техен преподавател е Ирина Николова. Тя е народен майстор по тъкачество на Украйна и член на Националната организация на майсторите на народното изкуство на Украйна от 2017 г. Гоблените й изобразяват природата, хората, животните на родната страна, орнаментални композиции, които приличат на тези, вплетени в българските килими, пейзажи, изображения с 3D ефект, тъкани кукли с украински носии, както и българи с традиционни северняшки носии, по-модерни творби, кукли талисмани и др. Има призови отличия и е участвала в множество експозиции в Украйна и в чужбина, а в Плевен се представи със самостоятелна изложба на тъкани гоблени на 24 януари 2019 година.  

Гергана Карапанова

Тя е завършила Киевския национален университет за култура и изкуство със специалност „Музикално изкуство“ с бандура. След това придобива степен „магистър“ по специалността „Музикална педагогика и възпитание“ в Киевския национален педагогически университет „Михайло Драгоманов“ и получава квалификация за учител по вокал, музика и художествена култура.

От няколко години Ирина Николова живее и твори в Плевен, където създава семейство. Тя е част от Хор „Гена Димитрова“, в който музикалният й талант намира подобаваща реализация. Преди 2 години започва да води Школа по тъкачество в Детски образователен и йога център „Еделрайз“ в Плевен, където преподава на деца и възрастни, които обичат приложните изкуства.

Ирина Николова
Ирина Николова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here