С школски звънец местен творец призова плевенчани да се събудят за потребностите на духа си

0
1061
Изложба - Джими

С школски звънец местен творец призова плевенчани да се събудят за потребностите на духа си. Оригиналния подход избра Диян Павлов – Джими, а трибуната, от която отправи посланието си, беше откриването на експозицията „Art in action“ („Изкуство в действие“) в Арт център „Къща на художниците“ на 18 септември. Той подкани настойчиво своите съграждани да посещават концерти, изложби, театрални постановки, литературни четения и други културни събития, които дават съдържание на духовния живот на Плевен. Призивът му беше посрещнат с бурни аплодисменти както от всички творци в галерията, така и от публиката, дошла да съпреживее интересната експозиция, с която Къщата на художниците започна своя 13-ти сезон.

Оригинални пластики от дърво, камък, бронз и мозайка, графики, рисунки, живопис и произведения на приложното изкуство подредиха 22-ма автори –  част от световното движение „Изкуство в действие“, както и негови гости. Петата поредна изложба под този надслов беше повод творците да представят работите си, както и да обменят идеи.

Смисълът на движението е да реализира изкуство в непринудена среда чрез разнообразни арт прояви. Плевенската група, част от него, е учредена през 2008 г. – идеята е на Пламен Рачев и Любомир Попов. През 2009 година е организирана първата проява, по време на която творците работят в Градската градина в Плевен, в максимална близост до хората. По-късно са реализирани пленер в Къртожабене, събитие в Червен бряг, както и благотворителни каузи.

Настоящата експозиция „Изкуство в действие“ може да бъде посетена в Къщата на художниците на ул. „Д. Константинов“ 17 в Плевен до 5 октомври.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here