С празнично хоро започна първият Фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ в плевенския парк „Кайлъка“

0
43
Фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

С празнично хоро, на което се хванаха всички присъстващи, започна днес първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“ на Мечата поляна в парк „Кайлъка“. Инициативата е на плевенския Танцов клуб „Веселяци“ и се реализира с подкрепена на Община Плевен, Областната администрация – Плевен, и Регионалния исторически музей – Плевен. „Целта ни е да създадем нови приятелства върху старите черги, да възродим живото общуване между хората, от което има голяма нужда във времето, в което живеем“, каза при откриването на събора Цветен Димитров от танцов клуб „Веселяци“.

„Подобен тип събори не се провежда никъде другаде в Северна България, затова съм горд, че първото издание е в Плевен. Нашата мисия е да съхраним българския дух и това е добър старт. Нека поставим началото на събитие, което да стане традиция – да съхраним духа не само на плевенската общност, но и на цяла Северна България и тази инициатива да бъде именно тук, в парк „Кайлъка“. Този събор е доказателство, че заедно с Община Плевен и Областна администрация – Плевен, която стопанисва парка, когато си помагаме, можем да създадем нещо много красиво“, се обърна към присъстващите председателят на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански.

Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи и заместник-областният управител Виолета Иеремиева, която напомни, че именно шевицата пази магията на българския фолклор и затова има огромно символно значение.

В програмата на първото издание на фолклорния събор са включени конкурс за печива от региона на Плевен, изпълнения на детски танцов състав с ръководител Е. Лазарова, изпълнения на народната певица Петя Банева, на Танцов клуб „Веселяци“, както и концерт на Светлозар Христов – Заро от 21.00 часа. В 19.30 часа е началото на ревю на народни носии от поречията на реките Вит и Осъм – носиите са предоставени от плевенския Регионален исторически музей. Посетителите могат да наблюдават и занаятчии, които правят демонстрират на място своята работа и произведения.

В събора участват и десетки деца на различна възраст, сред които е и почти двегодишният именик Камен. Най-малкият участник е Андрей, който е на 4 месеца. По-големите имат възможност да се включат в няколко работилници, предвидени са и различни забавления.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here