С отворено писмо кметът Спартански призова държавата да осигури финансиране за всички служители на РВИМ – Плевен

0
412
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

С отворено писмо до председателя на ПК „Култура и медии” Вежди Рашидов в Народното събрание и народните представители от Плевенския избирателен район кметът на Община Плевен Георг Спартански призовава в Държавния бюджет за 2021 г. да бъдат предвидени средства за финансирането на всички 44 служители на Регионалния военноисторически музей – Плевен (РВИМ). Културният институт е единственият в страната с финансиране на 25 щатни бройки от Държавния бюджет и на 19 бройки от Община Плевен. В тази връзка Спартански за трета поредна година се обръща към държавата да поеме пълната издръжка на РВИМ – Плевен.  

С Постановление № 292/08.10.2016 г. Министерският съвет преобразува Дирекция „Военноисторически музеи”– Плевен, в Регионален военноисторически музей (РВИМ, който осъществява дейността си на територията на общините Плевен, Пордим, Долни Дъбник, Червен бряг и Никопол. В структурата на музейната институция има 9 музея: Панорама „Плевенска епопея 1877” – гр. Плевен; Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” – гр. Плевен; Костница и Скобелев парк-музей – гр. Плевен; Къща-музей „Цар Освободител Александър II” – гр. Плевен; Къща-музей „Стоян Заимов” – гр. Плевен, Румънски мавзолей с музейна сбирка – с. Гривица, Община Плевен; Музей „Главна квартира на Руската армия 1877” – гр. Пордим, Община Пордим; Музей „Румънски воин” – гр. Пордим, Община Пордим; Парк-музей „Ген. Н. В. Лавров” с музейна сбирка – с. Горни Дъбник, Община Долни Дъбник.

От създаването си през 1907 г. до днес музеите са посетени от над 24 млн души, като годишно те са над 200 000. РВИМ поддържа и 166 паметника от Руско-турската война (1877-78 г.) на територията на Плевенска област от общо 445 в цялата страна.

„От 2017 г. Община Плевен ежегодно заявява в Министерството на културата  осигуряване на държавна субсидия и за останалите 19 щатни бройки, но получава единствено отговор, че искането ще се разгледа през следващата година. През последните 4 години Министерството на културата е разпределило по музеите в страната десетки субсидирани щатове. В страната няма друга регионална музейна структура, в която почти 50% от щатовете да са на общинска издръжка. В Плевен се намира единствената на Балканите Панорама, която е основният музеен обект от РВИМ. Поддръжката на сградата е отговорност на Община Плевен и ежегодно се извършват ремонтни дейности със средства от общинския бюджет, както се финансира и издръжката на 19 специалисти и служители. Разходите от бюджета на Община Плевен, след като Военните музеи придобиват статут на регионална структура, са, както следва: 2017 г. – 465 030 лв.; 2018 г. – 503 222 лв.; 2019 г. – 530 649 лв.; 2020 г. – 332 576 лв. /към 30.09.2020 г./ – всичко 1 831 477  лв.“, се казва още в отвореното писмо.

Спартански посочва още, че в ситуацията на епидемичната обстановка приходите в общинския бюджет драстично са намалели и това ще се отрази на осигуряваната досега издръжка на Панорамата и музеите в РВИМ. „В Държавния бюджет 2021 г. се предвижда 10%  увеличение на заплатите, което ще получат тези 25 субсидирани от държавата щатни бройки, а останалите 19 на общинска издръжка няма да получат, което  ще създаде неравностойно заплащане на труда в РВИМ“, отбелязва кметът на Община Плевен.

И добавя: „Искам да обърна внимание и на факта, че от дълги години Община Плевен субсидира два значими държавни културни института – Плевенската филхармония – ежегодно с 265 000 лв., и Драматично-кукления театър „Ив. Радоев” – със 195 000 лв. Община Плевен издържа изцяло и три професионални формации – Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, Общинския духов оркестър и Общинския хор „Гена Димитрова” с обща численост 119 музиканти, певци и танцьори. В тази връзка Община Плевен е единствената или една от малкото в страната, която отделя средногодишно 6.5 % от сборния си бюджет за култура.“

На основание на посочените факти Спартански отправя молба в Държавния бюджет на Република България за 2021 година да се планира субсидиране и за останалите 19 бройки от щата на РВИМ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here