С научни конференции, изложба и концерт-спектакъл Плевен чества 120 години музейно дело

0
193
Музей

С откриването на научната конференция „Музеи и културно наследство – исторически и съвременни измерения” днес започнаха поредицата прояви, посветени на 120-годишнината от началото на музейното дело в Плевен.

В приветствието си към участниците от страната и гостите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта важността на историческата памет, без чието познаване и съхраняване и без чиито уроци са невъзможни настоящето и бъдещето. „Плевен е богат и горд със своите музеи и техните значими фондове, с всеотдайната работа на музейните работници, благодарение на които имаме самочувствието на достойна нация. Въпреки предизвикателствата на времето музейното дело е живо и непреходно“, посочи още Спартански с благодарност към всички, посветили професионалния си път на него, и с пожелания за успех на юбилейната програма.

Честванията продължиха с провеждането на 61-ата Национална археологическа конференция, председателствана от доц. д-р Христо Попов – директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Част от юбилейната програма са изложбата „Съхранено минало – музей, история, памет” в Регионалния исторически музей и концерт-спектакълът с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор „Гена Димитрова” и актьори от ДКТ „Иван Радоев“.

Научните форуми продължават и в петъчния 26 май.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here