Алея към Панорамата ще носи името на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов

0
213
Андрей Романов
Андрей Романов (вляво) и президентът на Р България Румен Радев.

Алеята към Панорама „Плевенска епопея 1877” да носи името на един от най-успешните кметове в новата история на града, реши днес Общинският съвет на свое заседание. Предложението, внесено от  настоящия кмет Георг Спартански, подкрепиха 39 местни депутати.

Андрей Романов ни напусна на 7 февруари т. г. на 96 години, но той ще остане в паметта на плевенчани с построяването на Панорама „Плевенска епопея” за по-малко от година, алея „Скобелев”, реконструкцията на централното градско ядро и изграждането на Големия фонтан, трите водни огледала и уникалната Водна каскада; строителство на всички подземни съоръжения, обновената настилка на централния площад и засаждане на дървесна и цветна растителност, благоустрояването на парк „Кайлъка”. През неговия мандат (1971-79 г.) в Плевен са построени 13 282 апартамента, голям брой детски заведения и училища, роден е 100-хилядният жител на Плевен.

Алея „Андрей Романов“

„Това, което е сътворено от хората, е тяхната морална награда. И аз съм благодарен, че съм съпричастен в изпълнението на тези задачи. Но не съм напълно доволен от себе си, защото съм могъл и повече да дам.  Има една приказка: „Доволен от себе си може да бъде само глупакът. А кой от нас желае да мине за глупак? Аз и вие – НЕ.“, казва Андрей Романов в посветената на живота и дейността му книга с интервюта, спомени, оценки „Времето отминава, изграденото остава”.

През 2014 г. Андрей Романов беше удостоен със Званието „Почетен гражданин на Община Плевен”, а през 2021 г. лично Президентът Румен Радев му връчи Почетен знак за основна заслуга за построяването на Панорама „Плевенска епопея”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here