С множество събития Плевен ще отбележи 100-годишнината от рождението на оперната певица Катя Попова

1
662
Катя Попова - картина

На 21 януари се навършват 100 години от рождението на именитата оперна певица от Плевен Катя Попова и по този повод през цялата 2024 година ще се организират културни събития, информира Анелия Дечева, началник на Отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен.  

На самата дата – 21 януари, Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, ще излъчи в интернет пространството филм, свързан с живота на Катя Попова. В средата на месец март Общински хор „Гена Димитрова“ ще изнесе концерт хорове от опери, в които Катя Попова е участвала.  

Връх в честванията ще бъде XXXII-ото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”, който ще се проведе през октомври. В момента програмата е в процес на подготовка. Организатори на събитието са Плевенската филхармония и Община Плевен. 

Съпътстващи събития организира и Регионалният исторически музей. Сред тях са Интерактивна документална изложба с работно заглавие „Катя Попова – лиричното сопрано“, както и издаване на луксозен каталог, свързан с нейния живот. Музеят спечели проект с финансиране от Национален фонд „Култура“, който включва дигитализиране на целия музикален фонд на Катя Попова и всичко, което има като наследство от нея. Ще се кандидатства и за издаване на възпоменателна монета, която да бъде емитирана от Българската народна банка, каза още Анелия Дечева.

За Катя Попова

Катя Попова е родена на 21 януари 1924 г. в Плевен в семейство с музикални интереси. От ранна възраст свири на пиано и участва в училищни оперети, а през 1947 г. завършва класическо пеене в Държавната музикална академия в София – в класа на Мара Цибулка.

Дебютира в Софийската опера на 3 ноември 1947 г. в малката роля на Есмералда в „Продадена невеста“ от Бедржих Сметана, а малко по-късно изнася и първия си самостоятелен концерт. През 1955 – 1956 г. е на специализация в Болшой театър в Москва, като този период завършва с голямо турне в цялата страна.

В творческата си кариера Катя Попова изпява над 25 оперни партии, признати за ненадминато явление и съвършен модел за вокално подражание, и се налага като едно от най-авторитетните и предпочитани имена на световните оперни сцени.  

Оперната прима е сред основателите и първите участници през 1966 г. в Международния музикален фестивал в родния й град Плевен, наречен по-късно на нейно име Лауреатски дни „Катя Попова”.

Именитата плевенчанка загива в самолетна катастрофа на 24 ноември 1966 г. край Братислава, Чехословакия.

1 коментар

  1. Докладваха ни че Анелия Първанова е направила проекта а после ръковдството на музея друго име написало тайно

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here