С лекция на молекулярния биолог доц. Милена Георгиева от БАН започва Училището за родители в СУ „Стоян Заимов“ в Плевен

0
933
Доц. Милена Георгиева
Доц. Милена Георгиева

Лекция на молекулярния биолог доц. Милена Георгиева от Българската академия на науките ще даде старт на Училището за родители в СУ „Стоян Заимов“ в Плевен. Събитието ще се състои на 23 октомври, събота, от 11 часа.

Основна цел на научните занимания на доц. Георгиева е разгадаването на тайните, скрити в човешкия геном. За нея познаването на нашата генетика е ключът към здравословно и пълноценно съществуване. Знаем, че гените ни определят нашето здраве, нашия интелект, контролират нашите емоции, но след разчитането на човешкия геном стана ясно, че ДНК не е нашата съдба.

Натрупват се научни данни, че начинът на хранене, стресът, липсата на достатъчно сън и на физическа активност – изобщо целият начин на живот, могат да повлияят на това как информацията в ДНК се използва и как тя ще се използва в нашите бъдещи деца, далеч преди те да са били заченати, убедена е доц. Георгиева.

Какво трябва да знаем и можем да правим отговорно за нас и за децата си, са основните въпроси, на които ще отговори в лекцията си доц. Милена Георгиева, която е убедена, че тайнството на живата материя е скрито в науката молекулярна биология.

Биография на доц. Милена Георгиева

Mилена Георгиева е доцент по молекулярна биология в Института по молекулярна биология към Българската академия на науките. Научните й интереси са насочени в сферите на генетиката, епигенетиката и биомедицината. Като изявен специалист в своите области, тя вярва, че живеем в интересни времена, в които ставаме свидетели на генетична революция. Вече говорим за модерни терапии на генетични и социално-значими заболявания, търсим персонализирани подходи за забавяне на стареенето, за поддържане на тялото биологично младо, независимо от неговата хронологична възраст.

Доц. Георгиева е автор на над 100 научни и научно-популярни публикации, редактор и рецензент е на изявени научни списания, издавани от Springer, Elsevier, MDPI, Hindawi и др. Участник е в национални и международни проекти, финансирани от ЕС и НАТО. Член е на Съюза на учените в България, на The Federation of European Biochemical Societies и на Society of Clinical Epigenetics. Тя е научен консултант към международната Enago academy, която цели да подпомага учените от цял свят със съвети за академично развитие.

Доц. Милена Георгиева е ревностен комуникатор на науката и се стреми към представяне на тенденциите в нея на достъпен и интересен език. Дълбоко вярва, че знанието трябва да се разпространява, за да бъде достъпно за хората. Само тогава елитарната наука придобива смисъл и значение.

Тя е лектор и презентатор на редица престижни международни и национални научни форуми, включително TED, Epiconcept, Women in Science, Just Be, International Meeting on Yeast Apoptosis, CEEPUS и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here