С изложбата на детски творби “Споделени искрици” Центърът за работа с деца в Плевен отбелязва 70 години

0
152
ЦРД - Плевен

С изложба на детски творби “Споделени искрици” Центърът за работа с деца в Плевен ще отбележи 70 г. от създаването си. Експозицията ще бъде открита на 26 октомври 2023 г., от 17.30 ч., в „Творителница О`Писменехъ“ (ул. “Петко Каравелов” 8 а). 

Публиката ще има възможност да се наслади на прекрасни произведения, създадени от деца в Школата по живопис и графика и в Школата по керамика и грънчарство.

Историята на детския културен център в Плевен започва на 6 септември през 1953 г., когато с решение на Градския съвет красивата сграда на доскорошното Земеделско училище е предоставена за разкриване на Пионерски дом. Негов пръв ръководител става Юрка Алексиева, като само за няколко години броят на неговите извънучилищни форми от 28 с 819 участници се удвоява и през учебната 1964/1965 те са вече 43 с 1600 участници.

Въпреки трудностите на прехода плевенските общински ръководства съумяват да съхранят и подкрепят институцията, дала през годините шанс на хиляди деца да открият и развият своя талант. Творческото пространство е трансформирано в Център за работа с деца, в който всеотдайно работят доказани във времето специалисти с педагогическа правоспособност.  

Днес повече от 800 деца от Плевенската община, на възраст от 5 до 19 години, посещават клубовете, школите и самодейните колективи, които имат трайно присъствие в цялостния културен живот на общността. Изявите на младите таланти в по-голямата си част са свързани с прояви от общинския културен афиш, отбелязване на годишнини и чествания, училищни празници, участия в конкурси – регионални, национални и международни.

Особено значение има социалният аспект в дейността на Центъра за работа с деца в Плевен, тъй като предлаганите занимания по интереси са достъпни за всички желаещи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here