С “Червено и черно” по Стендал Малък градски театър “Зад канала” гостува в Плевен

0
319
Червено и черно - театър

С “Червено и черно” по Стендал Малък градски театър “Зад канала” ще гостува в Плевен на 26 април. Драматургичната версия е на Юрий Дачев, а режисьор и Бина Харалампиева. Участват актьорите Богдан Бухалов, Диана Димитрова, Христо Пъдев, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Христина Караиванова, Таня Пашанкова, Владимир Димитров, Мартина Тодорова, Александър Карасански, Атанас Чопов. Сценографията е на Свила Величкова, музиката – на Асен Аврамов, костюмите – на Свила Величкова.

Близо две столетия ни делят от излизането на „Червено и черно“. Колкото и време да е минало оттогава обаче, това далеч не означава, че романът е натрупал прах. Дори напротив – той все по-често се показва от рафтовете, за да ни припомни истории от XIX век, актуални и днес.

В съвременния прочит на „Червено и черно“ има характерните за Стендал игра, мистификация и философски прозрения с „нахално“ забавление. При автора обаче не всичко е игра.

В романа му има и едно друго, по-различно измерение – трагичното. То се крие в начина, по който животът отмъстително се изплъзва от плановете на героите. А те са чувствителни, умни, добили самонадеяност, че могат да предвидят, подредят, победят живота, да успокоят в хармония чувства и амбиции.

„Тогава те самите се превръщат в отломки, носещи следите от среща на жега и сипкава прах от унищожителен пожар. На червено и черно“, добавя още Юрий Дачев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here