Русенският художник, алпинист, пътешественик и писател Матей Матеев представя изложба живопис в Къщата на художниците

0
473
Матей Матеев
Матей Матеев, снимка: libruse.bg

Русенският художник, алпинист, пътешественик и писател Матей Матеев представя изложба живопис в Къщата на художниците в Плевен. Ценителите на изобразителното изкуство могат да се срещнат с творчеството на самобитния автор на 8 октомври 2021 година, от 17,30 часа.

Агроном по професия, той цял живот е дълбоко свързан с природата, с нейната красота, с музиката, поезията и алпинизма. Стои близо до природата, за да черпи сили от нейната същност, а красотата й претворява на платното. За осем десетилетия е обиколил много места, нарисувал е стотици картини, преодолял е многобройни препятствия и няма намерение да спира.

Матей Матеев е изкачил всички алпийски обекти в България. От 1980 година е инструктор по алпинизъм в алпийските клубове в Туристическо дружество „Приста“ – Русе, и в Русенския университет, където е обучил много алпинисти. Катерил е върхове в Кавказ, Татрите, Алпите и Тяншан. Синът му Боян и внукът Мартин също са покорявали върхове в Рила, Пирин и Тяншан. Спомените си от хората и предизвикателствата по пътя към различни върхове Матеев е събрал в книгата си „По отвеси и траверси“. Мотото й е ярко и интригуващо: „Алпинизмът е любопитство, надникване в Природата и в себе си, като част от Нея. Това любопитство ни е създало като Човеци! Алпинизмът е изкуство за сливане с Дивата природа, което трябва да владееш до съвършенство, за да те приеме, както Публиката приема гениалния изпълнител“.

Матей Матеев освен това пише стихове, свири на флейта и пиколо и пее алпийски и народни песни. Отглежда пчели и животни и все още изкачва скали и върхове, въпреки своите 80 години.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here