Фотодокументална изложба за акад. Михаил Арнаудов от научния архив на БАН гостува в Медицинския университет в Плевен

0
459
Медицински университет - изложба за Михаил Арнаудов

Фотодокументалната изложба „Михаил Арнаудов – живот, посветен на България и науката“ от научния архив на БАН гостува в Медицински университет в Плевен, информиарт от висшето училище. Експозицията е посветена на 143 години от рождението (5.10.1878 г.) и 43 години от смъртта (18.11.1978 г.) на големия български учен – той е с европейски измерения, оставил е над 50 монографични изследвания и литературно-критически очерци, посветени на строителите на политическото, духовно и културно Възраждане на България.

Събитието се случва в навечерието на две значими чествания – 47-та годишнина от създаването на Медицинския университет в Плевен и Деня на народните будители – 1 ноември, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери.

Изложбата съдържа 22 табла и документи от личния му архив, дарен от самия него на научния архив на БАН през 1977 г. Тя е обогатена документално и от неговата наследница – Искра Арнаудова, която е автор на най-обширната литературна анкета за човека и твореца акад. Михаил Арнаудов.

Документалните материали, някои от които се представят за пръв път, илюстрират най-важните моменти от живота на учения: научноизследователската и академична му работа в БАН, преподавателската му дейност в Софийския университет, обществената и политическата му дейност, както и неговото богато книжовно наследство. Срещата с документалните свидетелства за дейността на академик Михаил Арнаудов ще допринесе за обогатяването на цялостния културен и духовен облик на академичната и гражданската общности, убедени са организаторите на изложбата.

Панелната експозиция, която е кулминацията на тържествените прояви на плевенската Алма матер, ще бъде официално открита на 12 октомври 2021 г., в 14:00 часа, от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, чл.-кор. проф. Григор Горчев, почетен ректор и директор на Научноизследователския институт, и проф. д-р Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет в Плевен, и в присъствието на преподаватели и студенти на висшето училище.

Фотоизложбата ще бъде достъпна за посещения във фоайето на Телекомуникационния център в периода 12 октомври – 10 ноември 2021 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here