Румяна Живкова, Ралица Цветкова и Ренета Миловска редят обща изложба живопис „Три“ в „Творителница О`Писменехъ“

0
683
Творителница

Румяна Живкова, Ралица Цветкова и Ренета Миловска ще подредят обща изложба живопис „Три“ в „Творителница О`Писменехъ“. Откриването на експозицията ще е на 28 септември от 17,30 часа.

И трите художнички са завършили Средното художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян. Румяна Живкова се занимава с иконопис от началото на творческия си път. Към живописта се връща през 2013 година, когато започва и да участва в много общи експозиции в Плевен и страната, а през 2018 г. представя и първата си самостоятелна изложба. Вдъхновението й винаги се ражда от емоцията – от това, което вижда и преживява с чувство. Позитивно я зареждат и пътуванията й.

Румяна Живкова
Румяна Живкова

Ралица Цветкова черпи вдъхновение от красотата на природата. Пейзажите й са колоритни, от тях струят светлина и хармония. През април тази година тя се представи с още двама автори в Къщата на художниците в Плевен. Всяка от картините й беше съпроводена от стих на персийския поет и мистик Руми или на съвременен автор, защото вярва, че двете изкуства се допълват. В настоящата експозиция творбите й ще бъдат допълнени от авторски стихове. Ралица се занимава и с психология, която й дава възможност да задълбочи още повече погледа си в Битието.

Ралица Цветкова

След художественото образование в Троян, Ренета Миловска завършва специалност „Сценография” в Нов български университет, която практикува известно време в софийски театри. След това решава да се отдаде на живописта. До момента е имала една самостоятелна изложба в Панагюрище, както и много участия в ежегодните изложби на Община „Изгрев” в София. Включва се в ретроспективна изложба на троянските възпитаници в ХГ „Илия Бешков” и в общи изложби. Ренета работи с акрил и туш, съчетава различни стилове и използва много декоративния подход, а творбите й носят специален заряд, въздействащ колорит и силни внушения. Не се уморява да изобразява любимите си котки, които изненадват зрителя, надничайки от най-неочаквани места. Важен акцент в работите й са и българските черги, придаващи на платната усещане за топлина и връзка с корена.„

Ренета Миловска
Ренета Миловска
иложба
От ляво надясно: Ренета Миловска, Ралица Цветкова и Илия Алексиев обща експозиция на 2.04.2021 в Къщата на художниците.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here