Рожденият ден на актьора Георги Парцалев събра негови приятели и колеги в театър „Сълза и смях“

0
784
Парцалев

95-ят рожден ден на актьора Георги Парцалев – 16 юни, събра негови приятели и колеги в театър „Сълза и смях“, сред които кмета на Община Левски – Любка Александрова, общински служители и представители на НЧ „Георги Парцалев -1901“. Събитието в столицата, организирано от съграждани на гениалния комик, уважиха още журналистът Георги Тошев – автор на биографична книга „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“, артистите Мария Грубешлиева – Муки, Мария Статулова, Латинка Петрова, телевизионният водещ Драгомир Драганов, Краси Куртев от „Акага” и др.

Инициаторът на празненството – художникът Илиян Йорданов, нарисувал портрет на Парцалев, заедно с Асен Шопов и стендап актьора Георги Николов успяха да направят празника вълнуващо преживяване, изпълнено със сълзи, усмивки, песни и пожелания. Те припомниха таланта и човещината на Парцалев, които ще пребъдат във времето и винаги ще са повод за гордост не само за съгражданите му, но и за цяла България.

Не е случайно, че в последния момент мястото на събитието се оказва в театър „Сълза и смях”, отбелязва кметът на Община Левски Любка Александрова, защото, както пише в книгата си Георги Тошев, първата изява през 1957 година на сатиричния състав с пиесата „Баня” от В. Маяковски с участието на Парцалев е   именно в този театър.

Александрова благодари за присъстващите за споделеното събитие, на организаторите, на читалище „Славянска беседа” и на театър „Сълза и смях” за гостоприемството. „Хубав празник и нека да е леко на душите, да почувстваме един истински празник на един истински велик българин!”, пожела тя.

Журналистът Георги Тошев сподели, че за написването на книгата за Георги Парцалев го провокира приживе актрисата Стоянка Мутафова. Голямата Татяна Лолова също го окуражава да започне изследването си.

„Парцалев до ден днешен ни събира, а това е привилегия на изключителните. Живеем във време на безпаметност – да си спомняме е привилегия. Нека да помним – и Стоянка, и Парцалев, и големите български  артисти“, призова Георги Тошев и покани всички на 18 юни (четвъртък) от 18,30 ч. в Сатиричния театър, където ще бъде представена книгата му „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“.

Мария Грубешлиева – Муки, дъщеря на Стоянка Мутафова: „Аз имам много, много спомени с Георги Парцалев покрай майка ми. Израстнах в Сатиричния театър между едно съзвездие – Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Невена Коканова, и имам много спомени за всички тях. Помня пътуванията с майка ми и турнетата. Вечерно време техните представления на сцената, събиранията ни и прекрасно прекараното време заедно. Майка ми и Парцалев се разбираха изключително много. Много постановки съм гледала с него. Беше много добър актьор – не само комедиен, беше много добър и драматичен актьор…”

Латинка Петрова: „Ако Парцалев беше тук сега, бих му казала, ако е възможно да се скрие от хората за малко, за да си почива. Но той щеше да каже: „Не, Лалке, това ми е животът, това ми е светът! Искам хора!“ В нашите разговори по време на пътувания последните 2 години преди неговата смърт често повдигахме тази тема – малко да си починем. В същото време в първото село, в което ще играем, всички го накачулват и започва една лакардия. Пацо казва: „Обичам ги тия хора, защото са неподправени, защото са истински!” Такъв беше и той – истински. Той играеше само от предложените обстоятелства, не правеше образи – да се представя за някакъв, беше посочен свише. Бог му беше казал: „Ти само ще радваш хората“ и като един метеорит блесна и изчезна..

Жалко, че толкова кратък му беше животът. А в дните на демокрация щеше да бъде в първите редици – аз съм убедена. Той беше джентълменът на театъра, той беше елегантният, той беше тъжният клоун и затова го обичах много. Имам чувството, че съм част от живота му, както той от моя. И сега, когато паля в черквицата свещ, започвам за покойниците и първо споменавам неговото име, защото си обещахме да се пазим. И който иде пръв горе, да пази другия. Дано да се случват и тези чудеса, да го усещам толкова жив, толкова истински и сега. Сънувам го да казва: „Добре съм, тук е чудесно!“ Дано да е в по-добър свят! Дано!”

Информация: Община Левски

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here