Росен Гергов ще дирижира концерт на тримата си синове Кай, Лео и Рей с Плевенската филхармония

0
118
Плевенска филхармония - концерт

Нестандартен концерт за почитателите на класическата музика ще изнесе Плевенската филхармония. Солисти ще са младите таланти Кай Гергов – цигулка, Лео Гергов – пиано, и Рей Гергов – виолончево, които са братя, а на диригентския пулт ще е техният баща – именитият диригент Росен Гергов.

В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Й. Хайдн със солист Лео Гергов, Концерт за виолончело и оркестър от К. Сен-Санс със солист Рей Гергов и Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор от М. Брух със солист Кай Гергов.

Музикалното събитие ще е на 17 ноември 2022 г. (четвъртък) от 19:00 ч., в концертната зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

Росен Гергов завършва Националното музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Милка Митева. Учи и кларинет при Борислав Йоцов и дирижиране при Михаил Ангелов. Продължава специализацията си при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 г. е асистент-диригент на Tonkünstler Orchester.

Росен Гергов е част гост на много европейски сцени с оперен и симфоничен репертоар. През 2016 г. дебютира в Театъра в Манхайм с перата „Басаридите“ (по Еврипид) на Ханс Вернер Хенце, както и със спектакли в Театро Комунале в Болоня. На фестивала в Брегенц – Австрия дирижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижира „Прилепът“ на Й. Щраус, „Риголето“ на Верди във Виенската фолксопер, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в ада“ в Лондон и пр. Поставя на Русенска сцена оперите „Кармен“ и „Фалстаф“.

В репертоара му присъстват известни творби на съвременни автори: „Кайзерът на Атлантида“ на Виктор Улман с „Клангфорум – Виена“ и „Касандра“ на Майкъл Джарел с Israel Contemporary players. Успешно дебютира с Камерния оркестър на Шотландия със солистка Тасмин Литъл, с Токийския симфоничен оркестър и с Държавния филхармоничен оркестър „Падаревски“. Работи с Оркестъра на Бамбергските симфоници, с Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър на Монпелие, симфоничния оркестър на Би Би Си, Ансамбъл Модерн, Виенската филхармония, Оркестъра на Полското национално радио и Базелския симфоничен оркестър.

Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ през 2007. Година по-късно е номиниран за награда „Грами“ за запис на произведения на Дейвид Чески. Регистрира записи за ББС, Баварското радио и Австрийското радио.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here