Рисунка на талантливата плевенчанка Виктория Иванова й донесе престижна награда от конкурс на ЮНЕСКО във Франция

0
109
Колорит

Пастелната рисунка “Легенда за едно плашило” на талантливата 18-годишна Виктория Иванова от Артшкола “Колорит” й донесе най-престижната награда от Международния конкурс за визуални изкуства, организиран от Центъра на ЮНЕСКО в град Троа, Франция: „Наградата на ЮНЕСКО“ – Почетен медал и сертификат.

Отличието „Номиниран автор“ получиха 10 деца от Школата: Ангела Димитрова – 4 г., петгодишните Ая Александрова, Бианка Цветкова, Гергана Йорданова, Мика Карагьозова, Максимилиян Димитров, Натали Йотова – 8 г., Румен Косташки – 10 г., Веселина Кунова – 11 г., и Никол Нешовска – 11 г. Наградата „Селектиран автор“ взеха Алекс Димитров – 9 г., Алекса Димитрова – 10 г., Дивна Обретенова – 10 г.,  Елица Кръстева – 11 г., и Нина Енчева – 12 г., а със Сертификат „Спомени за бъдещето“ са отличени 38 малки художници от Артшкола „Колорит“.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 3 юни 2023 г. в Центъра на Юнеско в град Троа – Франция. Темата на това издание на конкурса беше „Приказките и легендите на моята страна“, като във форума се включиха 4 000 творби на деца и младежи от 70 държави от 6 континента.

В поздравителното писмо до ръководителя на школа „Колорит“ Майя Ананиева организаторите на конкурса изказват благодарност за любовта, професионализма и изключителното артистично представяне. Печелившите артистични творения от форума ще бъдат представени в Музей на ЮНЕСКО в Троа, който скоро ще отвори врати. Художествените творби, които не са избрани от журито за награди, ще бъдат съхранявани в Художествена библиотека „Спомени за бъдещето“ като художествено наследство на човечеството и свидетелство за културното многообразие на младите хора по света. Те ще бъдат дигитализирани като съкровище, с възможност да бъде видяно от много хора по света в обявената вече Обсерватория на ЮНЕСКО за художествено образование в Троа, информира Майя Ананиева – ръководител на Артшкола „Колорит“ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here