Режисьорът Васил Василев спечели конкурса за директор на Народния театър “Иван Вазов” – министърът на културата отказа да подпише протоколите

0
714
Васил Василев
Васил Василев, снимка: личен архив

Режисьорът Васил Василев спечели конкурса за директор на Народния театър “Иван Вазов” в София. Новината неофициално се тиражира вече трети ден, а официално я обяви днес министърът на културата Атанас Атанасов в телевизионното предаване „Лице в лице“ по bTV.

Той уточни, че не е подписал протоколите, заради някои смущаващи обстоятелства по време на конкурса, които в момента се уточняват. По думите му единият от общо четиримата кандидати се е явил в нетрезво състояние, което било видно и от видеозаписа на конкурса, качен на официалната уебстраница на Министерството на културата.

Атанасов посочи още, че член на комисията е напуснал залата преди края на конкурса, проверява се и информацията за конфликт на интереси сред оценяващите.

Атанасов заяви, че няма как да си „затвори очите“ пред тези обстоятелства и да подпише протоколите от конкурса, затова изчаква юристите от министерството да се произнесат и да се прецени как ще се процедира в последствие.

Освен Васил Василев, другите претенденти за поста директор на Народния театър „Иван Вазов“ бяха Мариус Донкин (актьор и настоящ директор на Народния театър), Сава Драгунчев (актьор, преподавател и преводач) и Бойко Богданов (режисьор). 

До момента Васил Василев е директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен – вторият му 4-годишен мандат започна през февруари 2021 г. след спечелен конкурс за поста. Предстои да стане ясно дали той ще е начело на Академичната трупа на България през следващите 5 години.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here