Регионалният военноисторически музей в Плевен представя изложба с лични вещи на генерал Скобелев

0
180
Изложба за Скобелев

Регионалният военноисторически музей в Плевен ще представи изложбата „Герой на своето време“ с лични вещи на ген. М. Скобелев, предмети, свързани с неговия живот, и художествени и скулптурни произведения. На 18 постера са показани важни моменти от живота му и мемориализацията му в Русия и България. Поводът за експозицията са важни исторически годишнини: 146 години от освобождението на Плевен и 180 години от рождението на ген. М. Д. Скобелев.  

Михаил Дмитриевич Скобелев е един от най-талантливите руски командири, покрил името си с неувяхваща слава в сраженията при Плевен. Той е потомствен военен, трето поколение генерал. Завършва пансион в Париж и Николаевската военна академия. Участник в Полската кампания, във военните походи в Средна Азия (Хива и Коканд), губернатор на Ферганска област (1876 г.). По време на Руско-турската война 1877-1878 г. се отличава при форсирането на р. Дунав, при превземането на Ловеч, в щурмовете и блокадата на Плевен, в зимнoто преминаване на Стара планина, в боевете за Шейново и превземането на Одрин, като проявява забележителен военен талант и личен героизъм. Пръв военен губернатор на Плевен и един от създателите на българската армия след Освобождението. Ползва се с огромна популярност в Русия и България. Най-младият генерал в руската армия по време на Освободителната война – на 34 г. Известен с прозвището „Белия генерал“.

Заради изключителната му храброст, мъжество и пълководчески талант по време на Третия щурм на Плевен (11-12 септември 1877 г.) ген. М. Скобелев остава завинаги „Героят на Плевен”. В периода 1904-1907 г. Комитетът „Цар Освободител Александър ІІ” превръща мястото на бойното поле на Третия щурм в мемориален парк-музей „Ген. М. Д. Скобелев”. За уреждането на Скобелевски кабинет през 1907 г. подполковник М. Полянски донася от Русия вещи, принадлежали на ген. М. Скобелев. Ценните предмети са от различни места: от близки, на които те са подарени от самия генерал, или получени за спомен след неговата смърт.

В изложбата са експонирани документи, папка за писма, украсена с гоблен, походни мастилници, перодръжка и стойка за пера и моливи, преспапие. Три албума, единият от които с дървени корици, включват фотокопия на изображения на Михаил Скобелев.

На 38 години ген. М. Скобелев притежава трите степени на Георгиевския кръст – 2-ра, 3-та и 4-та, златна сабя и две златни шпаги с надпис „За храброст“, чин генерал от инфантерията и световна известност. Сред експонатите е и златна сабя с Георгиевски кръст на Евгений Максимилианович, херцог Лейхтенбергски, съпруг на най-малката сестра на ген. М. Скобелев – Зинаида Дмитриевна, херцогиня Лейхтенбергска.

Особен интерес в изложбата предизвикват два гостуващи експоната, собственост на манастира „Възнесение Господне”, град Ямбол. Това са Евангелие и масивен гравиран кръст. Ген. М. Скобелев ги дарява на 12 май 1879 г. за новостроящата се църква в Ямбол „за увековечаване спомена от пребиваването на русите на бойното поле по време на Освобождението на България“. Евангелието, известно като „Златното“, е с подписа на ген. М. Скобелев.

Изложбата „Герой на своето време“ се съпътства от живописни платна и литографии от художествената колекция на Регионален военноисторически музей – Плевен, отразяващи различни епизоди от  Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея, информира подробно д-р Галин Димитров от Регионалния военноисторически музей в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here