Дългогодишният журналист в BBC Димитър Димитров открива в Плевен изложбата си “Светът на българския воин”

0
321
Регионален исторически музей - Плевен
Регионален исторически музей - Плевен

Дългогодишният журналист в BBC – Лондон, Димитър Димитров ще открие в Плевен изложбата си “Светът на българския воин”. Събитието е на 8 декември, в 16, 30 ч., в Регионалния исторически музей (II етаж, Първо изложбено фоайе).

Експозицията представя снимки, материали и отзиви от различни западни медии за подвига на Българското опълчение в Руско-турската война (1877 – 1878), за създаването на българската войска и действията на българската армия през Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Гостуването на изложбата в Плевен е по повод 146 години от Освобождението на града от османска власт, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и 115 години от обявяване Независимостта на България.

Димитър Димитров е българолог, работил в Българската редакция на BBC – Лондон от 1980 г. до нейното закриване. Там създава и води седмичната историко-политическа програма. Той е първият коредпондент на BBC в България след 10 ноември 1989 г. Автор е на книгите “Съветска България” – 1 и 2 том, създадени по документи из архива на Форин офис по времето на първия британски посланик Уйлям Харпъм. Създател е на поредиците “Светът за българския воин”, представящи величието на българския боен дух през погледа на чужди журналисти и кореспонденти, и “Светът за българката”. Негови са и заглавията “Светът за македонските българи” и “Прочете ли и гърба?”, представяща кореспонденции на гърба на пощенски картички от края на 19 век до средата на 20 век.

Информация: Регионален исторически музей – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here