Психиатърът доц. д-р Радка Гайдарова представя първия си роман “Ема” пред публика в читалище “Съгласие 1869” – Плевен

0
326
Роман

Плевенският психиатър и психотерапевт доц. д-р Радка Гайдарова ще представи първия си роман “Ема” пред публика. Литературната среща ще е на 29 септември, четвъртък, от 17,30 ч., в зала “Библиотеката“ на читалище „Съгласие 1869“ – Плевен.

Романът е семейна сага, като действието се развива през 60-те години на XX век. Героите са с различни съдби, някои от тях са минали през лагери. Описани са случаи от медицинската и психиатричната практика на лекари, които са членове на тази фамилия. Читателят се запознава и с икономическото и стопанско развитие на България по онова време.

Доц. д-р Радка Гайдарова е автор на поредицата „Истински истории“, която включва 4 книги, създадени по реални събития и случки от нейната психиатрична практика, както и от реалния живот на обикновените хора. Автор е и на поезия – за възрастни и деца.  

Писателката е родена в Стара Загора. Средното си образование завършва в родния си град, а след това и Медицинския университет във Варна. Специализира психиатрия, печели конкурс и е назначена за асистент към Медицинския университет в Плевен. През 1990 г. защитава дисертация, пет години по-късно става доцент. Била е началник на Женско отделение към Диспансера по психиатрия в Плевен. След това е началник на Центъра за психично здраве в града.

Дълги години е била началник на Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, преподавател и лектор по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет. Участва в много национални и международни конгреси и симпозиуми по психиатрия, психотерапия и психично здраве. Автор е на множество научни публикации и монографии на медицинска тематика. Монографията й „Самоубийствата“ е единствената, издадена от български специалист в тази област. Съавтор е на два учебника по Психиатрия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here