Пролетният салон на плевенските художници – многолик, любопитен, вдъхновяващ

0
733
Майя Ананиева

Пролетният салон на плевенските художници беше открит снощи в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен. Традиционната проява на местното дружество на изящниците предизвика голям интерес сред ценителите на изкуството. По този повод кметът на Община Плевен Георг Спартанаски, които откри експозицията, отбеляза с усмивка, че събитието е събрало повече публика, отколкото футболен мач на „Спартак“ – Плевен, което не е положителен факт за спорта, но за културата определено е.

В многоликата изложба участват над 40 автори с около 80 творби – живопис, графика, скулптура, рисунка, дървопластика, мозайка, икони, керамика и текстил. Стиловото и жанрово разнообразие на работите създава прекрасна атмосфера в залите на галерията и дава възможност всеки зрител да открие за себе тези произведения, които му въздействат най-силно.

Председателят на Дружеството на художниците Валентин Асенов – Хъкъла, сподели че събитието е в синхрон с вчерашния слънчев пролетен ден и пожела на всички да са здрави и да имат добро настроение. Георг Спартански се присъедини към тези думи и припомни, че миналогодишният Пролетен салон съвпадна с новопоявилото се предизвикателство пред света – епидемията от Коронавид–19, но въпреки това Дружеството на художниците в Плевен, подкрепено от Общината, намери нестандартен начин да реализира събитието, като превърна информационните колони в центъра на града в експозиционна площ.

Тази година изложбата се състоя в своя дом – Художествена галерия „Илия Бешков“, а за идната 2022 г кметът пожела на всички да се срещнат на същото място, но без маски.

Експозицията може да бъде посетена до 10 май 2021 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here