Пета самостоятелна изложба акварел подреди в Къщата на художниците Олга Въткова

0
1195

Пета самостоятелна изложба акварел подреди в Къщата на художниците в Плевен Олга Въткова. Експозицията може да бъде посетена от днес, 22 април 2021, всеки ден – от вторник до събота, от 10 до 18 часа.

Акварелите й са фини и изящни, наситени със светлина и позитивна енергия. Сред предпочитаните й обекти на изображение са цветята и природата. Създава въздействащи пейзажи и многофигурни композиции. Сюжетите са свързани с природата, растителния свят и живота на обикновените хора. Цветята и растителните форми особено я вдъхновяват. В творческата си работа се фокусира върху малките детайли, сложните компоненти, фините преходи от един цвят към друг и внимателното проучване на фрагментите.

Олга Въткова е родена в град Чусовой, Русия, и от дете се занимава с изобразително изкуство. Посещава художествена студия, после завършва Педагогическия колеж в Перм, Русия, със специалност „Учител по изобразително изкуство и чертане”. Продължава следването си в Държавния университета в Алмата, Казахстан, който завършва със същата специалност. Паралелно работи като художник в Куклен театър в гр. Костанай, Казахстан. През 2000 г защитава научната степен „Доктор“ по педагогика. Тя е и дипломиран психолог от 2015 г.

От години живее със семейството си в Плевен, където се възражда любовта й към рисуването. Има няколко самостоятелни изложби и многобройни участия в колективни изяви у нас и в чужбина. Носител е на престижни национални и международни отличия. От 2018 г е член на Дружеството на плевенските художници, а от 2019 г е част от Международното акварелно общество – клон България. 

Олга Въткова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here