Проф. Пламен Джуров е удостоен с награда за изключителен принос към българската култура в анкетата „Музикант на годината“ 2019

0
565

С наградата „Изключителен принос към българската култура“ беше отличен диригентът, композитор и виден педагог проф. Пламен Джуров в анкетата „Музикант на годината“, която провежда за 29 година предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ по БНР.

Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели, бяха обявени в специално издание, а екипът се надява, че през есента на 2020 година пандемичната обстановка ще позволи провеждането на традиционната тържествена церемония с галаконцерт.

Проф. Пламен Джуров е роден в Плевен. Завършил е средното си образование в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в родния си град, след което и Националната музикална академия в София с три специалности – пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. От 1976 г. до 1982 г. е диригент на Плевенската филхармония.

Името му е свързано с множество концерти по целия свят, като освен диригент той е и автор на музикални творби. Една от тях е „Тост… за Плевен“ – подарък, който проф. Джуров поднесе на родния си град от сцената на зала „Емил Димитров“ в читалище „Съгласие – 1869“, заедно с Плевенската филхармония, за 70-годишния си юбилей в края на миналата 2019 година.

На свое заседание през април 2020 г. Общинският съвет в Плевен единодушно реши маестро Пламен Джуров да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here