Проекти на ХГ “Илия Бешков” и НУИ “Панайот Пипков” в Плевен ще бъдат финансирани от НФК

0
487
Художествена гаерия "Илия Бешков"

Проекти на Художествена галерия “Илия Бешков” и Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен са одобрени за финансиране от Национален фонд “Култура” – по Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.  

Проектното предложение “Аудиоекскурзовод” на ХГ “Илия Бешков” с филиал ХГ Дарение “Колекция Светлин Русев” предвижда създаване на 7 беседи на 5 езика, посветени на знакови за Плевен и галерията личности и произведения. Предвижда се закупуването и внедряването на аудиоекскурзовод, който ще подпомогне работата на институцията в нейното популяризиране и привличане на по-широка и нова публика в постоянните експозиции на двете галерии. Бюджетът на проекта е реалистичен и обоснован и се отпуска в пълен размер – 14 408 лв.

Образователният проект „Малки музикални инструменти за голямо музикално бъдеще“ на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, предвижда изнесено обучение за деца в детски градини и начални училища. Чрез подходящи за тяхната възраст умалени инструменти се цели привличане на интереса им, развитие на музикалните им способности и продължаване на творческия път на откроените таланти в НУИ „П. Пипков“. Финансирането на проекта е на стойност 51 280.40 лв.

Проектът “Познаване на историята – верен път към бъдещето” на Регионалния исторически музей в Плевен не е одобрен, защото не получава необходимия минимален брой точки по Програмата. “Въпреки смислените намерения на кандидата, проектното предложение оставя впечатление за липса на задълбочено планиране на предложените дейности”, заявяват в аргументирания си отказ от НФК.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here