Приятели на плевенския поет Димитър Цанов представят стихосбирката му „Не сега“

0
471
Димитър Цанов - поет

Стихосбирката „Не сега“ на плевенския поет Димитър Цанов ще бъде представена в зеления двор на Къщата на художниците в Плевен. Събитието ще се състои на 9 юли 2021 г., от 19 часа.

В поетичната вечер ще се включи със своята акустична китара Стефанос Димитриу, преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Атмосферата ще бъде допълнена красиво от живописен вернисаж на художничката Илиана Димитрова, член на Дружеството на художниците в града.

Книгата „Не сега“ съдържа над 250 стихотворения, писани в периода 1969-2016 г. Авторът на творбите – поетът Димитър Цанов, почина внезапно през 2017-та г. и близките на семейството му и ценители на словото Татяна и Любомир Духлински решават да обезсмъртят създаденото от него. Започват дарителска кампания, в която се включват много съмишленици. Сред тях е и публиката, дошла на музикално-поетичното представяне на новата книга „Когато въздухът е лунен“ на поетесата Весела Димова. Събитието беше организирано на 10 януари 2020 г. от Сдружение „Духът на Плевен“ и набра над 1 000 лева за благотворителната кауза. 

Така четивото намери своята реализация. Редактор е поетесата и журналист Татяна Духлинска, която работи близо година по архива на автора, а предпечатната подготовка, изработката на корицата и цялостното оформление на книгата е дело на съпруга й Любомир Духлински чрез семейното им издателство „Северно ехо“.  

Димитър Цанов е роден в село Реселец, Плевенско. Завършил е специалност „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Печатал е стихове в местния и централен печат, а негови творби са включени в литературни сборници и алманаси. Работил е като учител по литература, директор на основно училище, главен специалист в отдел “Просвета” в Община Пордим и директор на специализираното училище-интернат в с. Згалево, Плевенско. Първата му поетичните книги “Селска кръчма” (1991) е издадена от издателство „Северно ехо“, както и втората му стихосбирка “Доказателства за спомени” (2014), която намира реализацията си с финансовата подкрепа на поетесата Весела Димова и доц. д-р Емилияна Конова, управител на Медицинско център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“.

Поетът е член на Дружеството на писателите в Плевен.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here