Престижни отличия спечелиха млади таланти от НУИ “П. Пипков” на II-я Национален фолклорен фестивал “От извора на Севера” в Пордим

0
449
НУИ "П. Пипков" - Плевен

Престижни отличия спечелиха млади таланти от Националното училище по изкуствата “П. Пипков” – Плевен, на II-я Национален фолклорен фестивал “От извора на Севера”, който се проведе на 24 и 25 юни в град Пордим. Изявата беше под патронажа на Детелин Василев – кмет на Община Пордим, и с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ – по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ 2022. Над 1500 участници се представиха в двата дни на конкурса – на две сцени. Певчески групи, състави за автентичен фолклор, танцови състави, ансамбли и инструменталисти заредиха многобройната публика с неподражаемата магия на българския фолклор. Участниците оцени жури в състав д-р Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, д-р Ваня Монева – диригент, и Полина Порумова – народната певица.

Първа награда и златен медал спечели Михаела Радойска (3 клас), която учи народно пеене в класа на Таня Цветанова, а Матей Карджинов (8 клас) от класа по кавал на д-р Владимир Величков е с втора награда и сребърен медал.

Многобройни са отличията на изучаващите тамбура с преподавател Христинка Василева. Александра Христова (5 клас), Виктория Радойска (2 клас) и Ива Иванова (7 клас) са с първи награди и златни медали, Яна Любенова (4 клас) е удостоена с втора награда и сребърен медал, Славомира Дулич (5 клас) и Габриел Христов (3 клас) са с трети награди и бронзови медали, а Калина Любенова (2 клас) и Кристиян Кирилов (5 клас) имат поощрение. Христинка Василева е отличена със Специална награда за високи педагогически постижения.

“Поздравления за изключителната организация, гостоприемство и прекрасна сцена за изява на талантливите деца на България! Благодарим на журито за огромното внимание и отдадеността към всяко едно изпълнение. Деца, желая ви още много отличия! Изпълнявайте народната ни музика все така красиво, с толкова много желание и от сърце!”, коментира по повод наградите Христинка Василева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here