Препълнена зала аплодира концерта „Аве Мария“ на Люси Дяковска, Плевенската филхармония и Хор „Гена Димитрова“

0
738
Люси Дяковска

Препълнена зала аплодира концерта „Аве Мария“ на Люси Дяковска, Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“. Събитието се състоя снощи в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“.

Музикалното събитие донесе духа на предстоящите светли празници и надежда за повече доброта в живота и отношенията между хората. Прозвучаха емблематични песни за Коледа и Нова година от Италия, Франция, Англия, Америка и България, които разказаха истории за любов и надежда, вяра и спасение за душите.

На диригентския пулт беше талантливият млад диригент Димитър Косев, а на пианото – Георги Милтиядов, който е автор и на въздействащите симфонични аранжименти заедно с Румен Бояджиев – син, и Константин Добройков.

Красив финал на вечерта поднесе песента „Свети дом“ по музика на Люси Дяковска и текст на нейния дядо Иван Вълев, дългогодишен художествен ръководител на плевенския Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, носещ неговото име. Аранжиментът на въздействащото произведение, изпълнено с участието на народни певици от споменатия ансамбъл, е на Георги Милтиядов. Текстът на песента докосна всяко сърце в залата, защото разказа за топлината на дома и неговата фундаментална стойност в живота на всеки човек; за силата на корена, който дава смисъл и упование на всяко човешко същество, дори когато е далеч от бащиното огнище.

Публиката аплодира на крака участниците в музикалния празник. Люси Дяковска покани на сцената за поклон и Анелия Дечева, диригент на Хор „Гена Димитрова“.

Концертът „Аве Мария“ ще бъде представен на 18 декември, от 19 часа, в зала „България“, като в него ще участват Люси Дяковска, Плевенската филхармония и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

На 22 декември музикалното събитие ще зарадва и варненската публика. Мястото на творческата среща е Фестивалният и конгресен център в града, а началото – 19 часа.

Снимки: Плевенска филхармония

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here