Премиера: Спектакълът “Самотата в съвременния човек/свят” е откровение за съвремието ни

0
428
Самотата в съвременния човек/свят - театър
Снимка: Гергана Дамянова

“Самотата в съвременния човек/свят” е новото заглавие в афишите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и на Държавен куклен театър – Стара Загора. Премиерата на копродукцията се състоя на 20 юли 2022 г. на сцената на Кукления театър в Стара Загора, а за Плевен ще е на 13 октомври.

Постановката е по текстове на поетесите Антония Антонова и Цветелина Вътева („Вайръл стихове за секс и драма“). Драматизацията, режисурата и текстовете на песните са на изявената българска режисьорка от Плевен Веселка Кунчева, а сценографията е поверена на талантливата Мариета Голомехова – двете са дългогодишен творчески тандем. Асистент-сценографи са Ваня Плачкова, Елица Маринова, Сияна Пейчинова и Ясмин Манделли, музиката е на Милен Апостолов, а вокалите на песните се изпълняват от Полина Христова и Цвети Пеняшки.

В представлението участват актьорите Анна-Валерия Гостанян, Валентин Василев, Деница Дончева, Елица Матева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любомир Желев, Маргарита Костова, Марияна Петрова.

Спектакълът „Самотата в съвременния човек/свят“ е вдъхновен от резултатите от първия театрален уъркшоп, продуциран от Асоциацията на куклените театри УНИМА, България, проведен през лятото на 2021 г. с участници от цялата страна. Тъй като резултатът се оказва значим и вълнуващ и за публиката, и за участниците, Държавен куклен театър – Стара Загора и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен вземат решение животът му да бъде продължен под формата на копродукция между двата театъра.

Творческият екип предлага своята интерпретация на самотата като метафора на сивото и невъзможното в съвремието ни. Сценографските решения на Мариета Голомехова са ярки и запомнящи се: цилиндрични клетки на щастието, изплетени от телени мрежи, впити в кожата на човека, преградили пътя му; въжета, които отнемат силата; мрежи, които оплитат, сякаш да напомнят на самотния човек, че животът му няма изход. „Създадохме едно откровение, което е за света, в който живеем, и какво се случва с душите ни…“, споделя режисьорката Веселка Кунчева.

Веселка Кунчева

За Веселка Кунчева:

Тя е завършила магистратура по режисура за куклен театър при проф. Славчо Маленов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – през 2002 г., и няколко години по-късно специализира филмова и телевизионна режисура при проф. Г. Дюлгеров. Режисьор и съавтор е на редица успешни постановки в страната и чужбина, сред които са „Пинокио – забранено за деца” и „Голямото кихотене” на Столичен куклен театър, „В тъмното“ и „Дъх“ на Младежки театър “Суботица”, „По ръба на небето”, „Вграждане” и „Дама Пика“ на ДКТ Пловдив, „Страх“ и „Живота Бяс“ на ДКТ Стара Загора, “Момо“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Последното изкушение“ на Народен театър “Иван Вазов“, „Нос“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

През 2014 година Веселка Кунчева и сценографът Мариета Голомехова основават театралната компания „Пъпетс Лаб“, за да изследват и търсят нови театрални способи и форми. Първият спектакъл на компанията е „Аз, Сизиф“, с който пътуват на десетки международни фестивали извън страната.

Спектаклите на плевенчанката са отличавани с престижни международни и национални награди. На сцената на Пловдивската опера тя постави тангооперата „Мария от Буенос Айрес“ с участието на друга плевенчанка в главната роля – Люси Дяковска, и рокоперата „Исус Христос суперзвезда“.

От началото на творческия сезон 2021/2022 г. режисьорката Веселка Кунчева е на щатна длъжност в Пловдивска опера.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here