Прекрасен Великденски концерт с два реквиема и славянски песнопения ще поднесат на публиката Плевенската филхармония и Хор „Гена Димитрова“ 

1
306
Великденски концерт

Прекрасен Великденски концерт ще поднесат на плевенската публика Плевенската филхармония и Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. В програмата да включени Реквием от Габриел Форе със солисти Илина Михайлова – сопран, и Атанас Младенов – баритон, Реквием от Джакомо Пучини и славянски песнопения.

Реквиемът на френския композитор, органист и педагог Габриел Форе е, може би, най-популярното му произведение и единствената Заупокойна меса, която не акцентира вниманието на слушателя върху образа на смъртта и сцените на Страшния съд. Основната му идея са вярата, покоят, мирът и любовта, а образът на смъртта е представен като дългоочаквано избавление, преход към най-висшите сфери, за които говорят всички философи от всички времена и народи.

Произведението е лишено от мрачност: вместо усещането за смъртта, на слушателя му се предлага усещането за покой, вместо мрачната скръб – светлата радост, вместо образа на Ада – образа на Рая, и за надежда, вместо безизходност.

Получава се светла ажурна конструкция във вид на забулена в далечината пирамида, недосегаемият връх на която символизира властта, силата и мъдростта на Всевишния, а подножието й – пътеката на всеки човек за достигането на тази мъдрост.

На въпроса каква е причината за написването на Реквиема, Форе отговаря: „Това е начинът, по който аз виждам смъртта: като щастливо избавление, като стремеж към по-велико щастие, отколкото като болезнено изживяване”.

Концертът ще е на 30 април 2024 г., от 19 ч., в Художествена галерия “Илия Бешков”.

Диригент ще е маестро Георги Милтиядов.  

1 коментар

  1. Най-после славянско. Вече имах чувството, че живея в англо-саксонско общество.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here