Представят онлайн проекта „Светлина и дух“ за 140-тата годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстора

0
554
Владимир Димитров - Майстора

Проектът „Светлина и дух“ ще даде символично начало на честванията на 140-тата годишнина от рождението на големия български художник Владимир Димитров – Майстора. Мултимедийната творба на доц. д-р Венелин Шурелов вплита в едно живота и най-знаковите произведения на Майстора, наричан още „иконографът на българското лице“.

Събитието е съвместна инициатива на БТА и Националния дарителски фонд „13 века България“ и ще се състои на 1 февруари от 11 часа в зала „МаксиМ“ на Българската телеграфна агенция, като ще се предава и в реално време на страницата на БТА във Фейсбук.

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералния директор на БТА Кирил Вълчев ще открият събитието.

Майстора има принос и като военен художник – създава стотици скици на българските войски, предавайки емоциите в окопите и бита на войната. Едни от най-прочутите му творби са свързани с хората и природата в Кюстендилския край: „Моми“, „Цветница“, „Фамилия“, „Девойка от Кюстендилско“, „Жетварка“, „Мома с ябълки“ и други.

Владимир Димитров – Майстора (1 февруари 1882 – 1960), едно от най-големите имена в българската живопис, е роден в кюстендилското село Фролош. Твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване.

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил подготвя тържественото честване на 140 години от рождението на своя патрон с изцяло нова експозиция. За годишнината, която е събитието на 2022 година, ще бъдат експонирани около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба, като всички те са собственост на Галерията. Реставрирани са 55 произведения на Майстора, а 280 са рамкирани.

И нещо уникално, което се случва за първи път: около ¾ от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Ще бъдат представени подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет на брой – непоказвани негови творби.

Новата експозиция ще продължи шест месеца след 1 февруари 2022 г. След приключване на временната изложба по случай 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора, постоянната експозиция ще бъда възстановена в досегашния ѝ вид.

Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ на 1 февруари, в деня на рождението на големия творец. Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.

От 2013 година насам с приза са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

Номинираните за Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ 2021 г. са Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков и Десислава Минчева. Те са избрани от 11-членно жури с председател Любен Генов – председател на Съюза на българските художници, и членове от СБХ, Министерството на културата и Община Кюстендил.

Националната награда е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лв от Община Кюстендил и 2000 лв. от Министерството на културата.

Програмата за честването започва в 15 часа на 1 февруари 2022 г. с поднасяне на цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора и посещение на къщата-музей в село Шишковци. Час по-късно церемонията ще се пренесе пред едноименната галерия в Кюстендил, където ще се състои концерт с класическа музика с участието на Росица Бояджиева – Вълева – флейта, и Симеон Кирков – виола.

В 17 часа ще бъде открита изложба на Йордан Кисьов, носител на националната награда за живопис на името на Майстора за 2020 година. Веднага след това ще започне и церемонията по връчване на националната награда за живопис на новия лауреат. Откриването на юбилейната изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора, е в 18 часа, след което следва втора част на концерта с класическа музика.

„Почивка“, Владимир Димитров – Майстора
Владимир Димитров – Майстора автопортрет

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here