Представят книгата „Архитектурата на Плевен от миналото до днес“ на арх. Кирил Русков

0
333
Архитектурата на Плевен от миналото до днес" - арх. Кирил Русков

Книгата „Архитектурата на Плевен от миналото до днес“ на арх. Кирил Русков ще бъде представена в ХГ Дарение ”Светлин Русев” в Плевен. Литературната среща ще е на 3 ноември (четвъртък), от 17 часа. Събитието се организира от Община Плевен и се реализира с подкрепата на Архитектурната колегия на Плевен (САБ – Дружество – Плевен и КАБ – Регионална колегия – Плевен).

Архитект Кирил Русков е роден на 1 декември 1930 г. в Плевен. Образованието си получава последователно в плевенските училища „Христо Ботев”, Втора прогимназия „Св. Николай” и Втора смесена гимназия „Христо Смирненски”. От 1948 г. е студент в София, специалност „Архитектура”. През 1954 г. започва работа в Проектантска организация в Плевен, където минава целият му професионален път до 1990 г. – последователно е проектант, групов ръководител и в последните 15 години е главен архитект.

Доайенът в архитектурната професия през последните 30 години живее в София, но, както сам признава, връзката му с родния град след толкова години остава все така силна. Той е сътворил десетки емблематични сгради в Плевен. Автор е на знаковите хотелски сгради „Ростов на Дон” и „Балкан” – последната в съавторство с арх. Пламена Цачева, сградите на Градския съвет със зала „Катя Попова” и сградата на МВР, Водното стопанство, ВиК, Съдебната палата, Стоматологичната поликлиника, Туристическа хижа „Срeброструй“, спортна зала „Балканстрой“, детска градина в Австрия. Проектира читалищата в гр. Луковит и селата Торос, Муселиево, Горни Дъбник, широкоекранно кино в гр. Левски, обществени сгради, много жилищни блокове, частни къщи, вили и много други – списъкът е доста дълъг.

През 1965 г. основава в Плевен първото в страната дружество към Съюза на архитектите в България и много години е член на неговото ръководство. Удостоен е със званието „Заслужил архитект” на 24 май 1986 г. В края на 2000 г. е награден по случай 70-годишния му юбилей със Златна значка на Съюза на архитектите в България, а през 2015 – със златна Значка с цирконий на Съюза на архитектите в България. За приноса му в изграждането на Плевен в периода 1954-1990 г. и по повод навършването на 80 години на 19 ноември 2010 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен”.

Освен архитектурно творчество, създава и много художествени картини – главно акварели. Участва в шест общи изложби – пет в Съюза на архитектите в България в София и една в Плевен. Автор е и на книгите с очерци „Полети и пътешествия – 1958-2014“ и „Полети и пътешествия – 2014-2019“, събрали впечатленията му от пътешествията му по света, на книгата „Спомени, семейни истории, пътешествия“ (2015 г), „Разкази без пряка реч“ (2020 г.), „Акварели“ – част от колекцията му рисунки, „Творчески архив и дейност на арх. Кирил Русков“„Биографични спомени със снимки, фамилна схема (>300 имена, 8 поколения) и семеен календар (1797-2020)„.

През 2013 и 2014 години прави дарение на Държавен архив – Плевен, включващо документи от периода 1979‒2014 г.: фамилна родословна схема; биографични данни; пътеписите „Полети и пътешествия – 1958 – 2014” и предпечатна подготовка за издаване на книгата му; работни архитектурни проекти и детайли и интериорни разработки за построяването на хотел „Балкан” в Плевен; албум, съдържащ списък на проектираните му и реализирани обекти в периода 1954–1999 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here