Председателят на Общинския съвет в Плевен: Ще запазим и ще продължим да финансираме всички културни институти на общинска издръжка

0
463
Община Плевен

„Категорично заявявам, че ще запазим и ще продължим да финансираме всички културни институти на общинска издръжка.“ Това каза председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев по време на пресконференцията си в местния клуб на БТА на тема важните решения на 2020 година и прогноза за 2021-а.

Той добави, че няма да бъдат оставени и спортните клубове, финансовата подкрепа за които ще продължи според възможностите на бюджета. Митев нарече отиващата си година трудна, необичайна и с много неизвестности. „2020 постави на изпитание всички нас – и в личен, и в професионален план. Пренареди приоритети ни“, добави той.   

За Общински съвет – Плевен това беше и първа година от новия мандат. Работата започна трудно – два пъти полагане на клетва, два пъти гласуване на ръководство, а Бюджет 2020 бе приет след третото заседание. И след това трудно начало последва и голямото изпитание – Ковид 19, припомни Митев.  

Пандемията успя да отложи само едно заседание на местния парламент – през октомври, и то поради извънредни обстоятелства, възникнали буквално в навечерието на сесията. За да се спазват противоепидемичните мерки и изисквания в залата, от август започнаха излъчвания на сесиите онлайн в реално време на интернет страницата на Общинския съвет. Следващата стъпка в тази посока ще бъде за изцяло онлайн сесии. Това трябва да се случи от януари 2021 г., като в момента върви изчистване на последните технически подробности. 

Що се касае до по-важните решения, приети тази година, може да се каже, че освен обичайните, акцент са и поредица решения в подкрепа на местния бизнес.

Най-важното решение за годината е за Бюджета. Той беше приет в края на март в условията на извънредна обстановка и с презумцията, че е по-добре несъвършен бюджет, отколкото никакъв. През април беше гласувано веднага и друго важно решение – за избор на Комисията за мандат 2019 – 2023 г., която разпределя средствата за подпомагане решаването на репродуктивни проблеми на граждани в общината. „Отново през април приехме решение, с което мога да кажа, че сме горди – удостоихме маестро Пламен Джуров с почетното звание „Почетен гражданин на Плевен“. С маестро Джуров се видяхме преди около месец при негово гостуване в Плевен за концерта за 60-годишнината на Музикалното училище. Усложнената епидемиологична обстановка отложи връчването на званието за празничния 15 май 2021 г.“, каза още Митев.

ВВВУ „Г. Бенковски“ получи сградата на бившето училище „Марин Дринов“ в Плевен за разкриване на факултет, като там вече се работи усилено, имат и осигурено финансиране. 

В категорията важни решения председателят на Общинския съвет в Плевен постави и тези, с които беше дадено предварително съгласие за прокарване на трасето на АМ „Хемус“ в участъка, преминаващ през общински поземлени имоти.

Не бива да се пропуска и следното – след 12-годишна процедура, включваща поредица съгласувания и обсъждания, през септември беше приет Общият устройствен план на град Плевен и землището му. Предстои това да се случи и за общината, но Митев не се ангажира със срокове.

„Решението, което може да се каже, че предизвика най-много емоции през 2020 г., приехме на извънредно заседание на 3 декември. Тогава  гласувахме да се изготви предложение до Министерски съвет за безвъзмездно управлението от Общината на част от парк „Кайлъка“. Решението на МС стана факт буквално ден след нашето писмо. Става дума за 37 недвижими имоти – публична държавна собственост в частта от „Моста“ до парк-хотел „Кайлъка“, те са и най – масово посещавани от плевенчани и гостите на града ни.  Отново подчертавам – управление, не собственост. Категорично парк „Кайлъка“ остава държавна собственост и запазва статута си на защитена територия“, каза още Митев.

В тази връзка на последната сесия преди дни беше прието още едно добро решение за парка – да се учреди безвъзмездно право на ползване за 10 години за фондация „Аз съм Кайлъка” върху недвижим нежилищен имот – частна общинска собственост, в парка. Става дума за вилата, ползвана от ген. Иван Винаров в последните години от живота му. „Вярвам на тази Фондация и знам, че ще изпълнят обещанията си. Тяхната идея  е след ремонта там да бъде създадена експозиция, посветена на личности, повлияли положително на развитието на Плевен. Средствата, необходими за ремонта, както и консумативните разходи, свързани с текущото обслужване и поддръжка на къщата, ще са изцяло за сметка на „Аз съм Кайлъка“, добави Мартин Митев.

Общинският съвет прие и поредица решения, за да помогне с каквото може при създалата се извънредна ситуация с Ковид 19. През април беше дадено съгласие 10 000 лв от бюджета на Общината да бъдат дарени на Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет. Средствата бяха за закупуване на консумативи за изследване на C0VID-19.

Отново през април беше приет първият пакет от икономически мерки в подкрепа на местния бизнес. „Ползвателите на общински терени бяха освободени изцяло от задълженията за заплащане на местни такси, определени в общинската Наредба №17. Освободихме изцяло наемателите на общински нежилищни недвижими имоти, управлявани от ОП „Жилфонд“ от заплащане на месечни наемни цени. Променихме концесионни договори. Допълнихме тези мерки и с други в следващите месеци, включително и на последното ни заседание“, припомни Митев.

Отново с решение на Общинския съвет бе дадено съгласие за трансфер от общинския бюджет от 10 000 лв за РЦХТ – Плевен. Средствата са за Кабинета за извличане на кръвна плазма.

Беше променен Правилникът за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата в общината. Така формациите и съставите, които изпитват липса на финансови ресурси в условията на пандемията, получиха възможност за 100 % общинско финансиране на свои проекти със средствата от Раздел III на Културния календар.

Справка към десетмесечието показва, че изоставането в местните приходи в бюджета е в размер на 2,5 млн. лв, като този дефицит няма как да бъде наваксан до края на годината, може само евентуално да бъде само намален.

„Със свиване на разходите там, където това е възможно, и запазвайки добрата финансова дисциплина, която имаме в Община Плевен, считам, че няма да се наложи да се възползваме от възможността, която държавата предоставя на общините за безлихвен заем от републиканския бюджет в момента. Да, ситуацията е сложна и никой не е в състояние да прогнозира докога ще продължим в условията на пандемия“, каза още Митев.

За идната 2021 година той препоръча Бюджетът да се формира изключително внимателно. „На този етап не бих могъл да коментирам числа, защото все още нямаме внесен проект, но смятам, че бюджетът на Община Плевен за догодина трябва да бъде рестриктивен, но с уговорката – рестрикции само в рамките на разумното“, обобщи на финала председателят на Общинския съвет.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here