Цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Мартина Табакова спечелиха първа награда от Международен конкурс в Париж

0
710
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова и пианистката Мартина Табакова спечелиха първа награда в категория „Камерна музика“ от престижния Международен конкурс “Леополд Белан” в Париж, който се проведе онлайн заради пандемията от Ковид – 19. Талантливите изпълнителки бяха отличени единодушно от журито, като се наложиха при сериозна конкурения. В изданието тази година участваха 301 музиканти от цял свят.

Международният конкурс „Леополд Белан“ в Париж има богати традиции. Основан е през 1926 г., а сред победителите в историята му са били композиторът Оливие Месиен, носителят на Оскар и Грами, композитор и пианист Мишел Льогран, цигуларят и диригент Огустен Дюме и др.

Вчера трябваше да се състои церемонията на наградите “Музикант на годината”, на която успешното дуо Зорница Иларионова-Мартина Табакова трябваше да получи наградата си в категория “Ансамбъл на годината”, спечелена в националната анкета на предаването “Алегро виваче” по БНР. „За съжаление, поради пандемията от Ковид – 19 не беше възможно провеждането на това събитие, но ние бихме желали в знак на признателност и благодарност да посветим наградата от конкурса в Париж на нашата любима публика и всички, които ни обичат и подкрепят!“, сподели цигуларката с плевенски корени.

Само преди дни тя спечели първа награда на Международния конкурс за млади изпълнители в Москва – в категория до 35–годишна възраст, и първа награда в категория „Камерна музика“ в партньорство с пианистката Мартина Табакова. Миналият месец пък Зорница завоюва Grand Prix на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Македония, а това й дава право да изнесе рецитал на фестивала “Concerti del Tempietto” в Рим през идната 2021 година.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here