Последната творба на акад. Светлин Русев представя ХГ „Илия Бешков“ на рождения му ден

0
622
последната творба на Светлин Русев

Последната недовършена творба на акад. Светлин Русев представя Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен на рождения му ден, 14 юни (1933 г). Събитието е под мотото „Следи върху камък“ и ще се състои в 12 часа.

Каменната композиция с рисунки върху 9 гранитни блока е предоставена любезно от дъщерите (Милкана и Ралица Русеви) на видния плевенски творец със световна слава, който напусна този свят на 26 май 2018 година. Един ден преди това, в словото си, което трябваше да произнесе при откриването на традиционната изложба за рождения си ден, маестрото написа: „Лутах се в търсене на магическия философски камък на мъдростта, с вечните отговори отсам и живота отвъд; стигнах до каменна кариера, с кървавите следи на време, труд и мъка. Повярвах, че съм намерил пътя – илюзия!!!

„Защо е път, ако не води към храма?!“- недоумяваше старицата от онзи филм…“

Последната недовършена работа на акад. Русев ще остане във фонда на ХГ „Илия Бешков“. Преди дни композицията пристигна в Плевен от с. Драгичево, където е създадена. Съорганизатори на изложбата в ХГ „Илия Бешков“ са Община Плевен и хотел „Ростов“.  

В същия ден – 14 юни, в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще бъдат изложени последният статив и палитрата на маестрото, предоставени от дъщерите му. Събитието е във връзка с 88 години от рождението на акад. Русев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here