Посланикът на Франция и директорът на Френския институт у нас договориха партньорство с плевенския Медицински университет

0
328
Медицински университет

Посланикът на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, Пиер Колио, директор на Френския институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност и Светослав Миланов, аташе по университетско сътрудничество, се срещнаха с ръководството на Медицинския университет в Плевен, за да договорят бъдещи партньорски отношения в сферата на обучението и научноизследователската дейност, информират от висшето училище.

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров представи направленията на дейност, в които висшето училище поддържа традиции на добро партньорство с Република Франция и Френското посолство у нас. В образователната сфера традиционно университетът се радва на интерес от страна на кандидат-студенти от Франция и Канада за обучение в англоезичния курс по медицина. В момента 5-ма студенти от Франция изучават „Медицина“ на английски език, както и 16 студенти от Канада и един от Камерун. Ректорът проф. Димитров подчерта, че висшето училище има сключени договори за академичен обмен по програмата “Еразъм +” с два френски университета – Университета в Марсилия и Университета в Лион.

За последните 5 години са реализирани 10 мобилности – на петима студенти, които са посетили френски университети с цел обучение и практика и на петима френски студенти, които са се обучавали за един семестър в Медицинския университет в Плевен. Хоноруваният преподавател по френски език Мая Тодорова обучава група студенти медици в Медицинския университет в Плевен. Висшето училище одобрен кандидат за стипендия за научен престой, отпускана от Френското правителство – д-р Мартин Караманлиев, който ще посети Франция следващата година.

Проф. д-р Славчо Томов, ректор за периода 2013 – 2021 г. и председател на Общото събрание, припомни на посланика на Франция и директора на Френския институт, че Медицинският университет в Плевен бе домакин на френската инициатива „Нощ на идеите“, проведена на 30 януари 2020 г. на тема „Да бъдеш жив“, едновременно със 186 града в 90 държави по света. Във връзка с предстоящото председателство на Франция на ЕС за периода януари – юни 2022 г. двете страни се споразумяха за провеждане на съвместен научен форум в рамките на Регионалния академичен център към БАН.

Почетният ректор на Медицинския университет в Плевен акад. д-р Григор Горчев запозна гостите с ключов момент от историята и развитието на висшето училище – откриването през 2007 г. на Телекомуникационния ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала със симулатори. Създаден  изцяло по модел на IRCAD-EITS (Европейски институт по телехирургия в Страсбург, Франция), вече повече от 15 години в Телекомуникационния център се провеждат високоспециализирани курсове на лекари специалисти от България и Източна Европа по обща хирургия, гинекологична хирургия и роботизирана хирургия.

Посланикът на Франция Н. Пр. Флоранс Робин и директорът на Френския институт г-н Колио се запознаха с високотехнологичната база за обучение. В Студиото за виртуална реалност те се пренесоха в операционната зала с 360-градусово наблюдение в реално време на хирургична операция. След това гостите имаха възможността с очила за добавена реалност детайлно да разгледат образи на структури и органи. Във виртуалната зала на Телекомуникационния ендоскопски център те се убедиха как лекари специалисти могат да се обучават на симулатори и бокс тренажори. В експерименталната операционна зала, която разполага с 5 операционни маси за обучение върху жива тъкан, те видяха как хирурзите трупат практически опит.

В една от аудиториите на центъра – зала „Амброаз Паре“ – Н. Пр. Флоранс Робин стана зрител в модерното 3D студио за демонстрации на хирургия на живо, където студенти и медицински специалисти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга. По време на високоспециализираните курсове студенти, специализанти и лекари наблюдават в реално време операции с роботизираните системи, осъществявайки жива връзка с хирурга на конзола.

Посланикът на Франция Н. Пр. Робин и ръководството на Медицинския университет се обединиха около възможностите за бъдещо партньорство в обучението и научноизследователската дейност. Сътрудничеството ще се реализира чрез утвърждаване на Телекомуникационния ендоскопски център като референтен център на IRCAD-EITS – Европейския институт по телехирургия в Страсбург – за обучение на лекари и медицински специалисти от Източна Европа.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here