Поетесата Валентина Атанасова развълнува многобройните си почитатели със стихове от новата си юбилейна стихосбирка „Сянката на сърцето“

0
692
Даниела Заркова и Валентина Атанасова
Даниела Заркова (вляво) и Валентина Атанасова

Поетесата Валентина Атанасова развълнува многобройните си почитатели със стихове от новата си юбилейна стихосбирка „Сянката на сърцето“, която беше представена вчера в кафе „Бордо“ в Плевен. На 1 октомври обичаната плевенска авторка, която е дългогодишен библиотекар в читалище „Ракитин“ в Плевен, навърши 70 години, а матинето на следващия ден обедини в едно много празници и зареди присъстващите с добро настроение.

Събитието постави началото на новите творчески сезони на читалище „Пробуда – 1990“ с председател Даниела Заркова, която беше организатор на срещата, и на Международно творческо сдружение „Сцена на духовността, на което Валентина Атанасова е зам.-председател и един от създателите. Красотата на словото отдаде заслуженото и на Международния ден на поезията и на музиката, на рождения ден на читалище „Пробуда – 1990“ – Плевен, и на 10-годишнината от създаването на Женската вокална група „Северняшки ритми“ с ръководител Надка Томова към него.

Валентина Атанасова сподели мисли за поезията и творчeския път и поднесе на многобройните си почитатели стихове за любовта, морето и планината, дъжда, приятелството и пътешествията, като за някои от творбите разказа интересни истории. Юбилейната стихосбирка „Сянката на сърцето“ е събрала творби, създадени през последните 4-5 години. Някои от тях са миниатюри, събрали като малки бисери мъдрите прозрения на поетесата за живота и вечността.

Особено място в изложението й беше отделено на предишната й книга „Луната – кърваво лале“, посветена на творчеството и живота на Никола Ракитин – един малко познат, но стойностен автор с трагична съдба. Като млад библиотекар в читалището в Плевен, кръстено на негово име, поетесата за първи път попада на негови творби, които я впематляват и я провокират да се запознае подробно с творчеството му, както и да изследва житейския му път години наред.

Присъстващите на литературната среща имаха възможност да получат автографи от Валентина Атанасова, а те изразиха благодарността си за споделените поетични вдъхновения с много цветя, подаръци и красиви пожелания за нови вдъхновения и творческо дълголетие.   

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here