Поетът Борис Христов събра 150 стихотворения на Иван Вазов в луксозна антология

0
963
Антология Вазов

Поетът, писател и сценарист Борис Христов събра 150 стихотворения на Иван Вазов в луксозна антология, която издателство „Рива“ представи по повод 170-тата годишнина от рождението на патриарха на българската литература. Лиричните творби са отделени за първи път от социалната, епическата и детската му поезия. Някои от избраните стихове са рядко срещани и малко познати на съвременния читател.

Борис Христов е тазгодишният носител на Вазовата награда за 2020 година за цялостно творчество и антологията е неговият жест на благодарност към Учителя на поколения български писатели, към ненадминатия майстор на словото и радетел на мира и доброто, към човека и мислителя – Вазов. Наградата е учредена през 1970 г. от Община Сопот и Министерството на културата като израз на признание към паметта на родения в Сопот класик. Връчва се всяка година в началото на юли по време на тържествата, свързани с рождения ден на Вазов. Първият й носител е писателят Димитър Талев, а през 2010 г. с нея е удостоен изявеният български поет Георги Константинов, който е родом от Плевен.

Борис Христов е роден на 14 август 1945 г. в село Крапец, Пернишко. Завършва българска филология във Великотърновския университет, а след дипломирането си работи известно време като учител и като журналист. Дебютира заедно с още двама творци в сборника „Трима млади поети“ (1975), а самостоятелно се представя с „Вечерен тромпет“ (1977).

Носител е на Голямата литературна награда на СУ „Св. Климент Охридски“ (2000), както и на много други литературни отличия. През 2010 г. с писмо до Министерския съвет отказва да получи присъдения му орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Съставител е на антологиите „Българска лирика“, „Българска народна лирика“ (1994), „Български разкази“, „Народни устни писмена“ (1995), „От изгрев солнце до заник“ (1997) и на смятания за мистификация през XIX век епос на българомохамеданите от Западните Родопи „Веда Словена“ (1997).

Сценарист е на филмите „Смъртта на заека „, „Бащата на яйцето“, „Лабиринти“, „Свирачи“, „Загадката „Веда Словена“, „Книга на мълчанието“ и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here